Gemeenteraad van Dordrecht begint niet met een gedicht van Kees Buddingh'

05 november 2010
Gemeenteraad van Dordrecht begint niet met een gedicht van Kees Buddingh'

DORDRECHT – Het idee om de gemeenteraadsvergadering van Dordrecht in het Stadhuis met bijvoorbeeld gedichten te beginnen van C. Buddingh'  is sympathiek, maar de raadsvergadering  is daarvoor een minder geschikt podium. De agendacommissie van de gemeenteraad heeft dit bepaald.

Het Dordtse Platform Stedelijke Herdenking (Hans Berrevoets) en het Buddingh’genootschap (Peter de Roos) kregen in de agendacommissie niet de handen op elkaar om de gemeenteraadsvergadering van 9 november met één of twee gedichten van de Dordtse dichter C.Buddingh’ te beginnen.

Bij bijzondere gelegenheden wordt in de Tweede Kamer wel begonnen met een gedicht, maar Dordrecht wil zover nog niet gaan.
De aanleiding voor de discussie in de agendacommissie is de komende Buddingh’ week rond zijn 25 ste sterfdag (1985).

Tekst Besluit was:
De agendacommissie vindt het idee sympathiek, maar vindt de raadsvergadering hiervoor een minder geschikt podium (mede gelet op precedentwerking) en besluit van het aanbod geen gebruik te maken. De griffier wordt verzocht het Buddingh' Genootschap hierover te berichten.
De beslissing van de agendacommissie is opmerkelijk, want het nieuwe college van b. en w. erkent de bijzondere betekenis van C.Buddingh’  De grootste partij van de stad (Beter voor Dordt) had dat aangeven met als tekst in het eigen partijprogramma:
Cees Buddingh beschouwen we als een van de belangrijkste literaire kunstenaars van onze stad. BVD wil zo mogelijk in de Bankastraat een Cees Buddingh-huis of een Cees Buddingh route met teksten en beeldende kunst
De grootste oppositiepartij in de gemeenteraad (PvdA) besteedt op de eigen website ook aandacht aan Kees Buddingh’ en de week van Buddingh’
Hij was lid van de PvdA Dordrecht en werd in augustus 1978 tot ereburger van Dordrecht benoemd.
Buddingh’ deed daarvan toen verslag in het Hollands Dagboek van het NRC/Handelsblad.

Het verzoek dat het niet heeft gehaald had als tekst:

TER INFO:
TEKST BRIEF VAN BUDDINGH' GENOOTSCHAP & PLATFORM STEDELIJKE HERDENKING

In Dordrecht wordt van 20 tot en met 27 november de Buddingh'-week gehouden. Dichter en ereburger van onze stad, C. Buddingh', overleed in die week (24 november) een kwart eeuw geleden. Hij staat daarom centraal in activiteiten op een aantal locaties in onze stad. We willen u in overweging geven om in november de plenaire vergadering van de gemeenteraad op een bijzondere manier te openen. Dat zou kunnen door enkele passende gedichten van C. Buddingh' voor te dragen. Deze opening van de raadsvergadering past bij de relatie die er altijd is geweest tussen Dordrecht, de gemeente en Kees Buddingh'. De opening van een raadsvergadering kan een extra betekenis krijgen. Dordrecht wil zich immers meer presenteren als de stad van het begin. Daarmee wordt onder meer verwezen naar de grote historische betekenis van de Vrije Statenvergadering van 1572 in het Hof. Wie weet zouden in het licht daarvan de raadsvergaderingen vanaf november 2010 met regelmaat op een bijzondere manier kunnen beginnen.
Het werk van Buddingh' leent zich bij uitstek om aan Dordrecht woorden te geven om niet meer te vergeten. Vanzelfsprekend zijn wij graag bereid om ons idee toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

namens het Buddingh' Genootschap,
Peter de Roos, voorzitter

namens het Platform Stedelijke Herdenking
Hans Berrevoets, voorzitter
 

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.