C.Buddingh' en Dordrecht landelijk en regionaal in het nieuws

12 november 2010

DORDRECHT – De Dordtse dichter en ereburger van Dordrecht, C.Buddingh’ (1918-1985), is weer volop in het nieuws.

Dagblad Trouw pakt groot uit op de nieuwspagina's veel over de C.Buddingh" week met als kop: ,,Dordrecht laat verlangen naar Buddingh'niet versterven."  De krant signaleert een Buddingh' gevoel in de stad, dat letterlijk wordt uitgedragen door gedichten op straat voor de ramen van huizen en winkel aan de Vleeshouwersstraat.

Het dagblad plaatst een kenmerkende foto van Buddingh' uit 1969 boven het gedicht 's'avonds, dat muzikaal wordt vertaald wanneer op zijn sterfdag (24 november) zijn verzameld werk (Buddingh' gebundeld) uitkomt.  Kunstredacteur Henny de Lange, die Dordrecht goed kent, schreef het verhaal in Trouw.

AD De Dordtenaar volgt alle activiteiten op de voet. Verslaggever Kees van Tol gaf zich als eerste op om op 26 november een gedicht voor te dragen in villa Augustus met Casper Markesteijn als presentator. Volgens Buddingh' biograaf Wim Huijzer zit onder de tien genomineerde Buddingh' gedichten niet zomaar het lievelingsgedicht van journalist Kees van tol.

De Volkskrant kondigde dit weekeinde kort de komst van Buddingh’ gebundeld aan voor woensdag 24 november.

Dordt Centraal had woensdag op drie pagina’s Buddingh’ nieuws staan, waaronder columnist Kronkelaar. Deze waarnemer is elders over Buddingh' te lezen op Dordrecht.net.

 Dordt Nu houdt ook de aandacht gevestigd op Buddingh’ in krant en op de website en looft Buddingh’gebundeld uit.  Ook Emile van der Velde, de redacteur van Dordt Nu, heeft het plan om op  26 november een Buddingh'gedicht te komen voordragen in villa Augustus!

Steeds meer websites komen met Buddingh’ nieuws. Zeker de site van de bibliotheek Dordrecht, waar op een gedicht van Buddingh’ kan worden gestemd.

De websites van de VVD Dordrecht (schrijfster raadslid Irene Koene) en de PvdA Dordrecht (Jacqueline van den Berg) komen ook met een eigen bericht over de Vleeshouwersstraat als Buddingh’straat.

Beter voor Dordt droeg bij monde van fractievoorzitter David  Schalcken een Buddingh gedicht in de raad voor tijdens de algemene beschouwing.

Veel schaken en Buddingh'  op www.tomsschaakboeen.nl met ook gegevens over de schaakdag rond Buddingh' (27 november).

Het landelijk blad Binnenlands bestuur was verrast – volgens een eigen bericht - dat niet officieel de raadsvergadering op 9 november met Buddingh’ gedichten werd geopend. Geen poëzie in de raad, was een kop.


Radio Rijnmond liet Wim Huijzer en Peter de Roos namens het Buddingh’ genootschap aan het woord. RTV Dordrecht had een reportage vanuit den Witten Haen waar het programma deze week met toelichting werd gelanceerd.

RTV Rijnmond maakt vanmorgen opnamen in de Vleeshouwersstraat om de actie van tien gedichten voor de ramen door winkelierster/raadslid Irene Koene te laten toelichten voor de nieuwsuitzending vanavond vanaf zes uur.

Ad van den Herik gaat aanstaande maandag wandelen met Wim Huijzer en Hans Berrevoets om de kijkers van In Gesprek na het nieuws van 6 uur warm te krijgen voor de Buddingh’ wandelingen op zaterdag 20 november vanaf de bibiotheek om 12 uur en 14 uur.

Mogelijk zal ook  op de sterfdag van Kees Buddingh’er aandacht op de landelijke TV zijn.

Op www.Dordrecht.net veel info en het gehele programma onder agenda bij de meerdaagse agenda.

Buddingh’ nieuws ook via google nieuws door Buddingh’ in te tikken!

Verder is er nog de website van het genootschap Buddingh zelf:

Daarop ook het gehele programma met dank aan de Letteren spreken: www.deletterenspreken.nl/nieuws/buddingh-week-2010

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.