Onderzoek in Dordrecht bevestigt nut versterking sociale samenhang

15 november 2010

DORDRECHT – Het versterken van de samenhang in een buurt is van groot belang. Dat is bevestigd door een landelijk onderzoek ook in Dordrecht. De conclusie past binnen de aanpak van bepaalde wijken in Dordrecht, die extra geld krijgen van het rijk. Vroeger werden dat de Vogelaarswijken genoemd.

Intussen zijn er actuele conclusies: ,,Beleidsmakers moeten investeren in buurtactiviteiten. Waar sociale binding sterker is, is namelijk minder sprake van overlast en voelen mensen zich veiliger”, zo verwoordt dat onderzoeksinsituut Nicis.

Onderzoekers van het Nicis Reinout Kleinhans en Gideon Bolt bekeken ook  buurten in Dordrecht. Volgens hen is sociale samenhang in een buurt ook een voorwaarde voor het ontstaan van sociale controle, zoals het aanspreken van personen op ongewenst gedrag.

Behalve investeren in bewonersactiviteiten kunnen beleidsmakers onder meer ontmoetingsplekken in de buurt creëren en wijkmanagers tot aanspreekpunt maken.

In Dordrecht zijn al eerder door historische organisaties aan de gemeenteraad voorstellen gedaan om mensen zich thuis te laten voelen in de eigen buurt. Volgens een studie binnen de gemeente zelf gaat het vooral om het verhogen van de leesbaarheid (herkenning) van de stad.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.