Nieuw minimabeleid Dordrecht valt landelijk op

15 november 2010

DORDRECHT -Het blad Binnenlands Bestuur meldt vandaag dat Dordrecht zijn minimabeleid drastisch gaat veranderen.Actief zijn voor iets meer, is de kerkn van de zaak.

De wijze waarop vindt Binnenlands Bestuur opvallend. Daarom komt CDA-wethouder Dion van Steensel aan het woord.

,,Mensen met een bijstandsuitkering die geen tegenprestatie leveren in de vorm van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, hebben binnenkort geen recht meer op bijzondere bijstand. De plannen die wethouder Van Steensel (Financiën, CDA) bij de begrotingsbehandeling presenteerde hebben de steun van de gemeenteraad", zo stelt het blad vast.

 

Niets extra’s

 Voor Van Steensel is het verhaal over de n ieuwe Dordtse aanpak simpel: ‘Als je arbeidsplichtig bent, je zit in de bijstand en je doet niets, dan krijg je ook niets extra’s meer’. Je krijgt dan nog een bijstandsuitkering, want dat is nou eenmaal zo geregeld. Maar extra’s krijg je alleen als je werkt.’ Het gaat dan om geld voor bijvoorbeeld een wasmachine, meubels, een advocaat of een maaltijdservice.

 

Arme werkenden

‘Door minder geld uit te keren, houden we geld over voor andere dingen’, aldus Van Steensel. Hij wil dat geld gebruiken om de bijzondere bijstand ook toegankelijk te maken voor ‘arme werkenden’. Dat zijn mensen die minder dan 110 procent van het minimuminkomen verdienen. Nu ligt die norm in Dordrecht nog op 100%. In veel andere gemeenten staan dit soort financiële regelingen open voor mensen die tot 120 procent van het minimumloon verdienen.

 

Ongezond eten

Van Steensel wil met het nieuwe beleid ook een einde maken aan de ‘wereld aan regelingen’ waarin mensen met bonnetjes moeten aantonen dat een uitgave noodzakelijk is en dat ze die uitgave zelf niet kunnen doen. ‘Door geld uit te keren leg je de verantwoordelijkheid weer bij de mensen zelf’, zegt hij. ‘Dat wilden we lange tijd niet omdat we bang waren dat mensen er drank of ongezond eten voor zouden kopen. Ik denk dat mensen dat dan maar zelf moeten weten.’

 

Drechtraad

In Dordrecht ziet de gemeenteraad wel wat in de plannen van Van Steensel. Maar hij zal ook zijn collega’s in de regio moeten zien te overtuigen. . De gemeente is onderdeel van de Drechtraad, waar naast Dordrecht ook Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht deel van uitmaken.

 

Circa 3500 mensen in de regio kunnen te maken krijgen met het nieuwe Dordtse minima-beleid.

Directeur Yvonne Bierhaar van de Sociale Dienst Drechtsteden laat in binnenlands bestuur nog weten dat ongeveer de helft van deze mensen trouwens wel als vrijwilliger aan de slag is.

 

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.