Regionale (schaak) samenwerking aan vooravond derde Buddingh toernooi in Dordrecht

16 november 2010

DORDRECHT - In de Drechtstreek timmeren de clubs uit Dordrecht (twee), Sliedrecht en Zwijndrecht aan de (schaak) weg. Daarbij wordt ook regionaal samengewerkt. Om dat de onderstrepen zijn vier voorzitters samen op de foto gegaan. Ze beschouwen het als een passend saluut aan de schaakwereld om te streven naar eenheid in verscheidenheid.

Gert Zwartjes (Dordrecht), Frank Stoute (Zwijndrecht), Cor Paans (de Willige Dame) en Wout Boer (Sliedrecht) geven graag hun regionale schaakcommissie de ruimte. In de toernooikalender van de RSB staan twee schaaktoernooien – de eerste al op zaterdag 27 november – die de commissie draagt.

De samenwerking is zoals het heet een open samenwerking met alle respect voor de eigen geschiedenis, de eigen identiteit van de deelnemende clubs. Ook wordt geen enkele andere schaakclub natuurlijk uit de regio uitgesloten.  Sliedrecht (Mark van Hulst), Zwijndrecht (Kees van ’t Hoff) en de Willige dame (Hans Berrevoets) begonnen samen met schaakactiviteiten.

Dat leverde gelijk (schaak) resultaten op. Het bekende Witten Haentoernooi heeft al een vaste plaats op de agenda verworven en ook het jaarlijkse Hoogendoorn geniet bekendheid. Vorig jaar heeft schaakclub Dordrecht (Gert Zwartjes) zich bij de samenwerking aangesloten.  De clubs Dordrecht en de Willige Dame zijn nu samen ook supporter van de overdag-schaakclub de Klockelaer aan de Tak van Poortvlietstraat in de wijk Crabbehof.  Op donderdag 23 december vanaf half tien heeft de Klockelaer weer een promotieactiviteit om mensen attent te maken op deze vorm van schaken overdag in competitieverband. De Willige Dame steunt tevens het lunchschaken elke woensdagmiddag (half één) in poffertjessalon Visser ook aan de Groenmarkt.

De samenwerking levert aandacht op. Dat zien de mensen in de Drechtstreek als een middel om de sport op de vrije tijds agenda te houden van potentiële liefhebbers.   Een actieve uitstraling en het bevorderen van het onderlinge contact houdt ook de schakers vast, terwijl tevens het doorgeven aan nieuwe generaties is gebaat bij een actieve houding.

De schaakclubs staan in een eigen traditie. Dordrecht, met 29 februari 1888 als formele oprichtingsdatum, staat aan de vooravond van het 125 jarig bestaan. (2013). De vereniging staat ook internationaal op de schaakkaart door de snelschaak marathon.

De bekendste clubgenoot in de historie is schaker/dichter Kees Buddingh’, die in zijn Dordrecht vanaf 20 november met een C.Buddingh’week wordt geëerd.

Voor de schakers is natuurlijk zaterdag 27 november een toernooi en een eregroep de Buddingh’ finale.  (gegevens op www.tomsschaakboeken.nl en onderop).

Sliedrecht vierde afgelopen weekeinde op een ongeëvenaarde wijze het 75 jarig bestaan in de Lockhorst, een groot zalencentrum. Zwijndrecht kan in 2012 vijftig jaar vieren. De Willige Dame is de jongste vereniging van het kwartet en is net 25 jaar jong.

De actieve uitstraling van de schaaksport – via regionale samenwerking – heeft nog een voordeel. De schaaksport is een gewilde partner om mee samen te werken, want zo kunnen andere organisaties ook aan de weg timmeren.

Daarom ook gingen de vier voorzitters graag op de foto om hun steentje bij te dragen aan wat ook  schaakpromotie kan worden genoemd.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.