Buddingh’ Gewandeld

22 november 2010
Buddingh’ Gewandeld

DORDRECHT - Op zaterdag 20 november was het dan eindelijk zo ver: de Buddingh’ week ging officieel van start voor de centrale bibliotheek aan de Groenmarkt van Dordrecht. Na een kort openingswoord door de voorzitter van het Buddingh’ Genootschap Peter de Roos was de start van de eerste wandeling. Onder de geïnteresseerden was ook de oudste zoon Sacha van Kees Buddingh’. Onder leiding van Hans Berrevoets en Wim Huijser  werden die plekken aangedaan waar een verhaal bij te vertellen was van of over Buddingh’. De route liep eerst via de Vleeshouwersstraat.

Die keuze was volgens Huijser en Berrevoets vanzelfsprekend. ,,De Vleeshouwersstraat is door tien gedichten voor de ramen van winkels deze week ook de Buddingh'straat." Eén van de winkeliers – Frans Faassen – had, aangestoken door het Buddingh'gevoel, zelfs een papier van voetbalclub DFC voor de ramen hangen. Daarin stond Buddingh' in een team opgesteld.

Daarna ging de tocht verder over het Buddingh’plein, de Groenmarkt, de Voorstraat, het Hof, de Steegoversloot, het Zakkendragersstraatje naar de Nieuwbrug. De wandeling eindigde bij Galerie Voila van Buddingh' kunstenares Katinka van Haren. Op 13 mei 2011 zal haar boek ‘Gorgelrijmen en gorgelwezens’ verschijnen, geïnspireerd op rijmen van Buddingh’ zoals de Blauwbilgorgel.

In het boek ‘Dordt, wat zal ik er van zeggen’ staan drie stadswandelingen beschreven waar ook de herinneringen van de Dordtse schrijver/dichter in te vinden zijn. Zo komen onder andere de uren die hij doorbracht bij boekhandel Versteeg maar ook de diverse schaakevenementen en de strip ‘Spekkie en Blekkie’ die hij samen met Otto Dicke maakte voor het Dordtsch Dagblad en de Rotterdammer voorbij.

Thijs Blom maakte gedurende de wandeling opnamen voor radio Rijnmond. Deze zender besteedt op woensdag 24 november aandacht aan de op die dag in 1985 overleden Buddingh’.

Foto: Angelique Rosmolen

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.