Sportboulevard in Dordrecht duurzaam gebouwd

22 november 2010

DORDRECHT - De sportboulevard in Dordrecht is een voorbeeld voor duurzaam bouwen. Inmiddels valt dit in milieukringen op. Zaterdag was de opening tegenover het ziekenhuis.

Een Primeur, zo wordt geschreven op de website duurzaam gebouwd:

In Dordrecht is het grootste overdekte sportcentrum van Nederland geopend, de Sportboulevard. De warmte die vrijkomt bij het maken van ijs voor de ijsbaan, wordt weer gebruikt voor het verwarmen van het zwembadwater, de gebouwen en de horeca.

 In totaal gebruikt het sportcomplex 50% minder energie dan vergelijkbare complexen. De primeur is ontwikkeld door het ingenieursbureau Techniplan Adviseurs.

Nooit eerder is in Nederland op zo'n grote schaal warmte en koude tussen verschillende functies uitgewisseld. Met hergebruik van de ijsbaanwarmte wordt 30% energie bespaard, warmteterugwinning uit het zwemwater en de ventilatielucht bespaart nog eens 25%. De verlichting verbruikt 30% minder energie. In totaal wordt in het nieuwe complex 50% minder energie gebruikt dan bij vergelijkbare, conventionele sportgebouwen.

De methode is nu nog uniek in Nederland. Maar ir. Marc Douma, directeur van Techniplan Adviseurs, hoopt dat daar snel een einde aan komt. "Het werkt niet alleen op gebouwniveau, maar ook op wijkniveau. Zo kun je de warmteproductie in kantoren gebruiken om bijvoorbeeld nabijgelegen woningen te verwarmen. Die warmte is bijna gratis. In feite is het de ultieme vorm van energiebesparing. Nieuwbouw is niet strikt nodig, het kan ook bij renovatie."

Energiekoppeling van gebouwen en functies is de volgende stap in energie- en CO2-besparing. Gemeenten spelen daarin een belangrijke rol. "Net als Dordrecht kunnen vooral lokale overheden al in een vroeg stadium op wijkniveau energiescans laten maken. Aan marktpartijen geven ze daarmee een sterk signaal: dit is er mogelijk, dit levert het op en dit is de terugverdientijd. Zo kunnen ze heel concreet hun CO2-doelstellingen halen", aldus Douma.

Warmte en koude die niet nodig zijn, worden onder de Sportboulevard opgeslagen voor gebruik op een later moment. Daardoor kan bij niet-gelijktijdige vraag en aanbod de energie onderling worden uitgewisseld. De totale energiebesparing neemt zo flink toe. Warmtepompen zorgen er vervolgens voor dat de gebouwen de warmte en koude op het gewenste temperatuursniveau aangeleverd krijgen. Behalve op energiegebied bespaart het sportcentrum ook veel op water en chemicaliën, zo'n 25 tot 30%.

De Sportboulevard, onderdeel van de nieuwe wijk Gezondheidspark, is zo'n 40.000 m2 groot. Het ontwerp is van Hooper Architects.

(bron duurzaam gebouwd.nl)

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.