Gedicht voor Buddingh'

24 november 2010

DORDRECHT - De Dordtse dichter Kees Klok belicht op zijn weblog drie Dordtse dichters. Hij kende Buddingh', Eijkelboom en De Vries persoonlijk. Met name Kees Buddingh'en Wim de Vries traden in de jaren zeventig van de vorige eeuw vaak in Dordrecht op. Dat werd dat geregeld door Bobby Kinghe van Kees Klok, Han van Gorkum, Gerrit de Wolf. Vooral de literaire avonden in het Bibelot aan het Steegoversloot waren legendarisch.

Kees Klok herdenkt Buddingh' op zijn eigen wijze:

Op 24 november 1985 overleed C. Buddingh'. Geheel onverwacht, na wat een routine-operatie leek aan een spastische darm. Over wat er precies is gebeurd in het Dordtse Gemeenteziekenhuis in de Bankastraat, tegenover Buddingh's woning, tasten we nog altijd in het duister. Een onverwachte complicatie, een medische blunder, domme pech? Wie zal het zeggen?

Het is Buddingh'-week in Dordrecht. De stad herdenkt haar ereburger en schrijver van Ode aan Dordrecht, opgenomen in Buddingh' Gebundeld, zijn verzamelde gedichten, die deze week zijn verschenen. Het wachten is op zijn biografie. Misschien komen we dan ook meer te weten over die fatale nacht, vijfentwintig jaar geleden.

Kees Buddingh'

Buddingh' dat was eerst een schemerige
werkkamer half vol lege whiskyflessen

een pijproker met een wat vormloze hoed
die van boodschappenlijstjes poëzie maakte

een man met een onvergetelijk stemgeluid
die sprak over elastiekjes, potjes, dekseltjes

die eight days a week schreef
een ode aan zijn vrouw

die ik pas echt begreep
toen de mijne overleed.

Buddingh', schaakteamgenoot, literaire mentor,
groot aanhanger van DFC

waar ik hem jaren later opvolgde
als dichter van de club.

Buddingh' dat waren avonden in de Bankastraat
waar we vertalingen bespraken

waar het ging over de Yorkshire Dales
het Lake District en Tullamore's Dew.

De Bankastraat, daar aan de overkant,
die volledig onverwachte nacht

ik herinner mij de toespraken
de leegte later als ik bij Stientje kwam,

maar het meest nog die grafsteen
waarop het Cees dat Kees zozeer verfoeide.

©Kees Klok

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.