Herinneringen aan Dordtse Synode in nieuw Dordrechts Museum

25 november 2010

DORDRECHT - De Chtistenunie/SGP fractie is blij dat in het vernieuwde Dordrechts Museum ook de in Dordrecht gehouden Dordtse Synode in herinnering wordt gehouden. Een bericht van fractievoorzitter Arjen Hoogerduin:

 

Vernieuwd Dordrechts Museum en de Dordtse Synode

museumdonderdag 25 november 2010 21:33

Na een jaren durende verbouwing en uitbreiding kunnen inwoners van Dordrecht het museum tot en met 31 december 2010 gratis ontdekken. Op alle adressen is een uitnodigingskaart bezorgd. De slogan van de (her)openingscampagne luidt: “Nog nooit zo veel, zo mooi, zo spannend”.

Een paar dagen voor de officiële opening was ik in het monumentale Dordrechts Museum, in verband met een zgn. previeuw: een rondleiding plus toelichting. Er waren nog diverse zaken die afgewerkt moesten worden, maar het geheel maakte een grote indruk; een prachtig resultaat! Hierover is in de pers inmiddels al genoeg te lezen en te zien. Ondermeer over een schilderij uit 1660 van Rembrandt van Rijn, een bijbelse afbeelding getiteld “De Verloochening van Petrus”, in een zaal samen met werken van zijn Dordtse leerlingen.

Over de bijgevoegde foto, gemaakt in het museum, het volgende. Ik sta voor een unieke Dordtse schouw, prachtig gemaakt, maar ook omdat het de schouw is uit……. de Kloveniersdoelen, waar in 1618/1619 de Dordtse Synode is gehouden. Het gebouw is indertijd helaas afgebroken. Vorig jaar heeft Henk Mostert op de betreffende plek (achter de Rechtbank-Steegoversloot)) nog een plaquette onthuld m.b.t. de Dordtse Synode. De schouw lag overigens jaren lang in een gemeentelijk depot. Nu dus een prachtige plek in het museum, met links daarnaast (op de foto niet zichtbaar) de bekende afbeelding van de Dordtse Synode, die tot enige tijd terug in de hal van het stadhuis hing. Aan de onderkant van de schouw wordt, zoals op de foto te zien is, nog wat gewerkt, maar dat zal bij de officiële opening ongetwijfeld klaar zijn, in volle glorie! Een schitterend gerenoveerd, heringericht en uitgebreid museum, en een mooi “aandenken” aan de Dordtse Synode!

Arjen Hoogerduijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.