Ziekenhuisapotheek ASz door de overheid erkend als grootbereider van geneesmiddelen

26 november 2010
Ziekenhuisapotheek ASz door de overheid erkend als grootbereider van geneesmiddelen

DORDRECHT - De Ziekenhuisapotheek van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft deze week van de Inspectie voor de Gezondheidszorg de erkenning ‘GMP voor grootbereiders’ ontvangen (GMP = Good Manufacturing Practice). Dit is de hoogst haalbare certificering voor de bereidingsactiviteiten van ziekenhuisapotheken. De apotheek kan hierdoor nu en in de toekomst geneesmiddelen blijven produceren, zowel voor gebruik in het Albert Schweitzer ziekenhuis als voor andere ziekenhuizen. De Inspectie hanteert voor deze certificering van ziekenhuisapotheken dezelfde strenge normen als voor de farmaceutische industrie.

De Ziekenhuisapotheek op de locatie Dordwijk verstrekt geneesmiddelen aan opgenomen patiënten en controleert nauwgezet hun medicijngebruik, maar heeft daarnaast ook een eigen productieafdeling. Hier worden circa 140 verschillende preparaten klaargemaakt voor gebruik in ziekenhuizen. Het zijn voornamelijk zogeheten ‘ready-to-use’-producten. Hiermee wordt bedoeld: combinaties en oplossingen van geneesmiddelen die in ziekenhuizen gangbaar zijn, maar die door de industrie niet of niet in deze vorm worden gefabriceerd. Van deze 140 middelen maakt de Ziekenhuisapotheek van het Albert Schweitzer ziekenhuis er circa 75 tevens voor andere Nederlandse ziekenhuizen.

,,Ziekenhuizen moeten deze producten wel zelf maken, omdat ze eenvoudigweg niet op de markt verkrijgbaar zijn”, zegt ziekenhuisapotheker/medisch manager Hetty Dieleman van het Albert Schweitzer ziekenhuis. ,,Het is geen hobby van ons, deze middelen zijn hard nodig. Sommige zijn helemaal niet te koop, andere alleen in onhandige sterktes. In dat laatste geval zou het alternatief zijn dat verpleegkundigen bij talloze patiënten steeds zelf een combinatiemiddel of oplossing moeten klaarmaken. Nu wordt dit door ons in een flacon aangeleverd. Ze kunnen het zo optrekken in een injectiespuit en toedienen via een pomp. Dit kost veel minder tijd en neemt het risico op rekenfouten weg, het verhoogt dus de veiligheid in het ziekenhuis.”

Het bereiden van geneesmiddelen is gebonden aan zeer strikte eisen op het gebied van kennis, uitrusting en hygiëne. Nog maar een zeer klein groepje ziekenhuisapotheken heeft de GMP-erkenning voor grootbereider. Dieleman: ,,Hoewel het voor ons een heel belangrijke erkenning is, verandert er in feite nu niet zo veel. De Inspectie liet de afgelopen jaren al toe dat wij deze middelen maakten en doorleverden. Nu wordt dit geformaliseerd. Ik vermoed dat in Nederland minder dan tien ziekenhuisapotheken zullen overblijven die aan de strenge eisen kunnen voldoen. Wij zullen hierdoor op termijn naar verwachting aan nog meer ziekenhuizen gaan leveren. Nu zijn dat er zo’n dertig.”

De Ziekenhuisapotheek van het Albert Schweitzer ziekenhuis moet niet worden verward met de Poliklinische Apotheken op de locaties Dordwijk en Zwijndrecht. Laatstgenoemde leveren geneesmiddelen aan poliklinische patiënten. De Ziekenhuisapotheek zorgt voor opgenomen patiënten, maar levert ook eigen bereidingen aan de Poliklinische Apotheken. Dieleman: ,,Zo werken wij nauw samen aan goede zorg voor alle patiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis.”

FOTOBIJSCHRIFT: Het vullen van infuusflacons in de Ziekenhuisapotheek van het Albert Schweitzer ziekenhuis. FOTO ALFONS JANNINK / ASz

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.