Vaardigheidsonderwijsdag Albert Schweitzer Ziekenhuis

28 november 2010
Vaardigheidsonderwijsdag Albert Schweitzer Ziekenhuis

DORDRECHT - Ruim zestig gediplomeerd verpleegkundigen, werkzaam in het Albert Schweitzer ziekenhuis, hebben op zaterdag 27 november deelgenomen aan een ‘Vaardigheidsonderwijsdag’. In groepjes oefenden zij, aandachtig en geconcenteerd, diverse verpleegkundige vaardigheden, waaronder het prikken van patiënten, het aanbrengen van een catheter en het inbrengen van een maagsonde. Dit gebeurde met poppen en onder leiding van kundige trainers. Ook reanimatie kwam aan bod. De onlangs aangetreden ziekenhuisbestuurder drs. John Taks, die zelf zijn ziekenhuisloopbaan begon als verpleegkundige, keek enige tijd mee.

Het was de tweede keer dat het Albert Schweitzer ziekenhuis een dergelijke dag op touw zette. Het initiatief, met de titel ‘Bewust Bekwaam’, markeert een ontwikkeling op het gebied van kwaliteit en veiligheid die zich nu voltrekt in de ziekenhuiszorg. Voor gediplomeerd verpleegkundigen gold tot voor kort geen plicht om periodiek hun zogeheten ‘voorbehouden en risicovolle handelingen’ te oefenen. Het werken van een bepaald aantal uren per jaar volstond, ongeacht de vaardigheden waar in de praktijk een beroep op werd gedaan. Sommige handelingen komen op verpleegafdelingen echter niet dagelijks voor en daarvan bestond het risico dat de kennis wegzakt.

Onder de nieuwe Kwaliteitswet Zorginstellingen moeten ziekenhuizen zelf zorgen voor het gekwalificeerd blijven van verplegend personeel. Binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt daar op allerlei manieren invulling aan gegeven, onder meer met een vaardighedenlaboratorium, een elektronische leeromgeving en nu ook deze praktijkdag. Het Albert Schweitzer ziekenhuis beschouwt het op peil houden van vaardigheden als een gedeelde verantwoordelijkheid. Het ziekenhuis organiseerde de Vaardigheidsonderwijsdag, de deelnemers investeerden op zaterdag vrije tijd in hun eigen bekwaamheid. Zij krijgen hiervoor een certificaat. De zestig deelnemers oefenden ieder gemiddeld vier verschillende vaardigheden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.