De Bijbel in Dordrecht

28 november 2010
De Bijbel in Dordrecht

DORDRECHT -  ‘De Bijbel in Dordrecht’ is de titel van een nieuw deel in de serie ‘Verhalen van Dordrecht’. Het boekje verschijnt ter gelegenheid van de presentatie van de Herziene Statenvertaling en de Nieuwe Dordtse Synode .

In de Grote Kerk vindt op 4 december de presentatie van de Herziene Statenvertaling plaats. Het gaat om een gemoderniseerde versie van een bijbelvertaling, die in Nederland eeuwenlang algemeen gangbaar is geweest. De basis voor de Statenvertaling werd in 1618-1619 gelegd tijdens de Synode van Dordrecht. Op 10 en 11 december vindt in de Grote Kerk een Nieuwe Dordtse Synode plaats.

Terugblik
Prof. dr. Fred van Lieburg blikt in deel 22 van de reeks ‘Verhalen van Dordrecht’ terug op de geschiedenis van bijbels, bijbelvertalingen en bijbelgebruik, toegespitst op de stad Dordrecht. Daarbij komen bijzonderheden naar voren over middeleeuwse handschriften, verkopers en drukkers van bijbels, teksten op gevelstenen en activiteiten rond vertalingen waaronder de Statenbijbel van 1637.

Over de auteur
Fred van Lieburg is hoogleraar geschiedenis van het Nederlands protestantisme aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij woont in Dordrecht en verzorgt regelmatig publicaties en lezingen over de religieuze geschiedenis van de stad. Van zijn hand is ook deel 1 in de serie ‘Verhalen van Dordrecht’, gewijd aan de Dordtse Synode van 1618-1619.

De verhalenreeks is in 2004 van start gegaan op initiatief van de gemeente Dordrecht met als doel bijzondere facetten van de rijke geschiedenis van de stad onder de aandacht te brengen. ‘De Bijbel in Dordrecht’ is vanaf 4 december voor 2,95 te koop in de lokale boekhandel, in de Grote Kerk en bij Erfgoedcentrum DiEP.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.