Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht verwerft Buddingh' manuscripten

29 november 2010

DORDRECHT - Juist in de Buddingh’week, georganiseerd ter gelegenheid van de herdenking van het overlijden op 24 november 1985 van de befaamde Dordtse schrijver, wist Erfgoedcentrum DiEP de hand te leggen op enkele unieke documenten. Bij  een antiquariaat werd naast enkele boeken werd ook een collectie van gedichten in typoscript en een notitieblok met miniaturen in handschrift aangeschaft.

De zeventien losse bladen typoscript met 24 korte gedichten vormen een interessante verzameling vroege poëzie. Een paar ervan kwamen in 1942 terecht in het surrealistische tijdschrift met een oplage van één exemplaar De Schone Zakdoek van Theo van Baaren en Gertrude Pape. En het lange vers Avond in voorstad verscheen in 1951 in de bundel Water en vuur.

Ook bijzonder is het notitieblok met 100 dicht beschreven bladen, in het karakteristieke handschrift van Kees Buddingh’, door hem voorzien van de titel Uit de memoires van Repelsteeltje; de verhaaltjes van 101 nacht. Deze miniaturen dateren uit de jaren 1979 en 1981. Ongeveer de helft van deze humoristische en surrealistische verhaaltjes is beland in de postuum verschenen bundels Uit de memoires van Repelsteeltje (1991) en Bij wijze van spreken; verzamelde miniaturen (2004). Het andere deel bleef echter ongepubliceerd.

Volgens Buddingh’-biograaf Wim Huijser belangrijk werk: ”Ik wist dat dit notitieblok bestond. De miniaturen vormen een heel eigen genre in het oeuvre van Buddingh’, ze zijn heel versnipperd gepubliceerd en ik weet nog altijd niet precies hoeveel van die microverhaaltjes hij heeft geschreven. Mogelijk dat ze in de komende jaren, tezamen met Buddingh’s overige prozawerk, heruitgeven kunnen worden.”

Doordat ze nu in de handschriftenverzameling van Erfgoedcentrum DiEP zijn opgenomen, zijn ze veiliggesteld voor de toekomst en bovendien na bewerking voor een ieder te raadplegen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.