Het vergeten beeld van Greetje Petri in Albert Schweitzer ziekenhuis

30 november 2010

DORDRECHT – Achteraan de centrale hal van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht lijkt een beeld weggestopt te zijn en dus vergeten. Het staat geheel uit de loop. 

Het is van Greetje Petri, de vrouw van de al even beroemde beeldend kunstenaar Hans Petri.

Greetje leeft nog en is al op hoge leeftijd.

Hans Petri is overleden en wordt in herinnering gehouden onder andere via de Hans Petrischool onder directeurschap van Bert vd Burgt.

Greetje verdient ook een herinnering. Haar naam is nergens bij haar eigentijdse vormgeving van het schaap terug te vinden. Wie op zijn knieën gaat voor het beeld kan net lezen dat het al in 1968 is aangeboden bij een opening en dat er een oud-minister bij was.  Greetje sloeg een aantal jaren geleden nog in de krant alarm, toen het beeld even weg was.

Volgens een deskundige hoort het beeld op een sokkel te staan met natuurlijk de naam erbij van Greetje Petri.  In het verleden stond het ook op de achtste verdieping van het Stadskantoor.

Haar man Hans Petri is verbonden aan de Levensboom in park Merwesteijn.  Het was voor hem één van de meest gevoelige en emotionele kunstwerken. Het staat op de plek waar in 1944 (24 oktober) een bombardement op het park was, waarbij in totaal 69 Dordtenaren omkwamen. Greetje Petri duwde Hans voort in een rolstoel enkele maanden voor zijn overlijden om afscheid te nemen van dit kunstwerk, dat zeker blijvend onderhoud verdient.

Meer over Hans Petri van Wikipedia en ook info bij site van de Hans Petri school:

Johannes Philip Laurens (Hans) Petri (Weerselo, 1 december 1919 - Dordrecht, 13 februari 1996) was een Nederlandse beeldhouwer.

Petri volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij maakte aanvankelijk figuratieve beelden evenals schilderijen en ontwikkelde zich tot een van de eerste Nederlandse omgevingsontwerpers.

Hij kreeg landelijke bekendheid met zijn monument voor Koningin Wilhelmina, dat als het keienlint bekend werd. Tussen 1970-1975 maakte hij het ontwerp in samenwerking met architect Frans van Dillen. Het ontwerp van dit 'lopend monument' werd in 1975 door de regering goedgekeurd, maar werd na inspraakprocedures niet uitgevoerd.

Werk van Hans Petri bevindt zich in de collectie van het Dordrechts Museum in Dordrecht.

Werken (selectie)

1952 Oorlogs en bevrijdingsmonument in Park Merwestein, Dordrecht
1959 Indië-monument Het verre Oosten 1941-1945 , Boulevard 1945 in Enschede
1960 Spuisluismonument - herinneringsmonument watersnoodramp 1953, Havendijk in Schiedam
1960 Vis Mens Dier - Schiedam
1963 Speelobject - Schiedam
1969 Zonder titel, waterpartij met betonnen keien bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.
wandreliëf Leeuw met lam - William Boothlaan in Rotterdam
sculptuur/reliëf Twee vrouwtjes - Rotterdam-Hilligersberg
omgeving met waterspuiters bij het Refaja-ziekenhuis in Dordrecht 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.