Ruim 1500 bezoekers voor nieuw Dordrechts Museum

30 november 2010

DORDRECHT - Op zondag 28 november ging  het nieuwe Dordrechts Museum na een verbouwing van ruim twee jaar weer open voor het publiek. Ruim 1500 mensen kwamen op deze eerste dag naar de Museumstraat in Dordrecht. Zij werden aangenaam verrast door de combinatie van oud en nieuw in het gebouw. “De nieuwe vleugel is op een mooie manier in de looproute van het museum geïntegreerd” reageert een van de bezoekers.

Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, is blij met alle positieve reacties. “Wij zijn zelf enorm trots op het resultaat, maar we waren uiteraard heel benieuwd of de bezoekers ons enthousiasme zouden delen. Het is goed om te merken dat mensen zich snel thuis voelen in het nieuwe gebouw.” De collectie is op een overzichtelijke manier in verschillende clusters gepresenteerd. Iedere zaal vertelt een verhaal, bijvoorbeeld over de stad Dordrecht  of over Rembrandt en zijn leerlingen. De route door het museum leidt de bezoeker langs vijf eeuwen schilderkunst met topstukken van onder meer Cuyp, Maes, Bol, Van Hoogstraten, Scheffer en Ouborg.

De officiële opening van het museum vond afgelopen zaterdag plaats. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra kuste het museum symbolisch wakker. Hij werd daartoe uitgenodigd door een actrice in hagelwitte jurk die zo weggelopen leek uit het schilderij de ‘Mijmering’ van Jozef Israëls. Schoon prees in zijn toespraak architect Dirk Jan Postel en interieurontwerpers Merkx + Girod voor de perfecte combinatie tussen oud en nieuw, die ze hebben gecreëerd. ,,Dankzij hen is het de plek geworden die ons voor ogen stond,” aldus Schoon.
Staatssecretaris Zijlstra stelde dat er geen sprake is van een traditioneel museum, maar van een museumbeleving. “Met de ladekasten vol tekeningen en prenten, de wakker kuscampagne en de multimediale tour  ‘Mijn Dordrechts Museum’ spreekt het museum op een onorthodoxe manier een breed publiek aan”. Burgemeester Brok vindt dat het nog mooier is geworden dan iemand zich ooit had kunnen voorstellen. ,,Dordrecht kende zijn Gouden Eeuw in de 16e en 17de eeuw, maar met de heropening van het Dordrechts Museum beleven we op zijn minst een stukje Gouden Eeuw aan het begin van de 21ste eeuw,” zei hij bij de opening.
Met het nieuwe museumrestaurant Art & Dining – met fraaie serre in de museumtuin -, de nieuwe museumlounge aan de Vest, het auditorium en de private diningroom met behangsels van Van Strij ging een tweede wens in vervulling. ,,Zo wordt het museum de plek waar mensen elkaar ontmoeten en waar ze telkens weer iets nieuw ontdekken,” aldus Schoon.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.