,,Dordtenaar" ds. Teun van der Leer hoofdspreker nationale synode in Grote Kerk

04 december 2010

DORDRECHT – Ds. Teun van der Leer is één van de hoofd sprekers op de openingsbijeenkomst van de Nationale Synode in de Grote Kerk in Dordrecht op vrijdag 10 december.

Samen met burgemeester Arno Brok van Dordrecht zorgt hij voor de ,,Dordtse”  inbreng op de kerkelijk zeer belangrijke vergadering, die op historische gronden alle in de Grote kerk hoort. Immers: in 1618-1619 was de Dordtse Synode een bijeenkomst belangrijk voor staat, kerk, taal en bijbel.  Dordrecht zat op de eerste stoel in de Staten en dat was mede door de vvrije Statenvergadering van 1572.

Teun van der Leer is  net als zijn broer Nico, die ook predikant is, opgegroeid in Dordrecht. Zijn ouders kwamen uit Etten Leur en zijn altijd in Dordt blijven wonen. Vader Wim van der Leer is nog steeds,  ondanks zijn hoge leeftijd, evangelist.  In het verleden leerde Van der Leer sr. al vroeg Spaans om met de eerste gastarbeiders contacct te kunnen maken. 

Zijn gezin was verbonden met de Baptistenkerk, die thans te vinden is in de Kruiskerk aan de Vrieseweg. Broer Nico is predikant in de zorggroep Crabbehoff en één van de drijvende krachten achter het prinsjesdag ontbijt in dordt. Mededogen was in september het thema.

De (schoon) familie van Teun van der Leer woont in Dordrecht en hij kent de stad goed.  In de wereld van de Baptisten kerk Nederland geldt de predikant als één van de belangrijkste opinieleiders. Ook buiten zijn eigen kring geniet hij een groeiende bekendheid ook door radio en TV optredens

Bericht van de site van Baptisten Nederland:

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 december vindt in Dordrecht de Nationale Synode plaats. Deze bijeenkomst is erop gericht om met christenen uit alle kerken en geloofsgemeenschappen op zoek te gaan naar wat hen bindt. Tijdens de openingsviering in de Grote Kerk zal Teun van der Leer, rector van het Baptisten Seminarium, spreken over het onderwerp ‘Samen met alle heiligen’.

De Nationale Synode is een initiatief van de Protestantse Kerk, maar wordt breed gedragen door de kerken in Nederland. Het belangrijkste doel van de Nationale Synode is om als kerken en geloofsgemeenschappen gezamenlijk op zoek te gaan naar overeenkomsten. Bert de Jong, projectleider van de Nationale Synode: 'Na alle jaren waarin we ons vooral hebben gefocust op de verschillen, is het nu tijd om te kijken naar wat ons samenbindt. We willen niet de verschillen benadrukken, maar juist kijken hoe we elkaar als kerken kunnen vinden en vasthouden. Tijdens de synode ontmoeten mensen en kerken elkaar rondom het evangelie.'

Meer informatie en aanmelding: www.nationalesynode.nl.

Het openingsprogramma in Dordrecht (met veel belangstelling van de media).

Welkom door ds. G. de Fijter

Burgemeester Brok van Dordrecht spreekt een welkom namens het bestuur van de stad Dordrecht
Schriftlezing en openingsgebed
Jongeren steken centrale kaars aan
Toespraak: ‘Van 1618 naar vandaag’ door prof. dr. H.G.L. Peels
De fakkel van de nieuwe generatie.
Meeleven van over de grens (videoboodschappen)
Zingen en schriftlezing
Toespraak drs. T. van der Leer: ‘Samen met alle heiligen’
Stemmen uit het verleden: prof. dr. E. P. Meijering
Uitspreken van gebeden
Uitleg over het geloofsgesprek
Gebed om Gods zegen, prof. dr. B. Kamphuis

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.