Schaakclub Dordrecht 28 dec. gastvrij voor Hoogendoorntoernooi

26 december 2010

DORDRECHT - Het vijfde Hoogendoorn-schaaktoernooi zal dinsdag (28 december) worden geopend door de voorzitter van schaakclub Dordrecht, Gert Zwartjes. 

Dat gebeurt om tien uur precies in het speellokaal van schaakclub Dordrecht in de Hans Petrischool aan de Anne van Saksenstraat. Al bijna veertig schaakliefhebbers hebben zich opgegeven voor dit door een regionale schaakcommissie georganiseerd toernooi.

Woordvoerder van de organiserende schaakcommissie, Hans Berrevoets: ,,Voor een echt gezelligheidstoernooi is de belangstelling uitstekend te noemen en we rekenen nog op enkele aanmeldingen."


 De zaal gaat voor de schaakliefhebbers al om kwart over negen open, want  Dordrecht-bestuurslid Peter van der Laars zwaait al vroeg op de hem zo typerende gezellige wijze de scepter over de koffie, thee en frisdranken. Peter van der Laars werd als schaakliefhebber en schaakorganisator vorig jaar nog geëerd met de Henk van Alphenbokaal.

Aanstaande dinsdag 28 december zal bekend worden, wie deze onderscheiding nu krijgt.  De eerste vier keer werd de bokaal uitgereikt door echtgenote van de Dordrecht-schaker, Lous van Alphen (geboren 1916). Zoon Hans neemt die taak nu over.  Henk van Alphen (1914-2005) speelde tot zijn negentigste jaar bij Dordrecht. 

Hij vierde zijn negentigste verjaardag op zijn club met een overwinning op de toenmalige clubkampioen Rene Krul in een simultaan. Zijn voorbeeld wordt een voorbeeld genoemd voor het schaken als vitale denksport.

De uitreiking van de bokaal zal aan het begin van de vierde ronde zijn, na de middagpauze.
 

Schaakclub Dordrecht geeft graag de ruimte aan het Hoogendoorntoernooi, want PA Hoogendoorn was één van de boegbeelden van de vereniging. Om de schaaksport een actieve uitstraling te geven werkt de club samen met drie andere verenigingen om vooral voor recreatieve toernooien te zorgen. 


De regionale schaakcommissie, die wordt gevormd door Sliedrecht (Mark van Hulst), Zwijndrecht (Kees van ’t Hoff), Dordrecht (Gert Zwartjes)  en de Willige dame (Hans Berrevoets) werkte onlangs ook mee aan de succesvolle C.Buddingh’week in Dordrecht. De dichter was ook een echte schaker, die soms zijn verloren partijen als niet gespeeld beschouwde en hij speelde ook in Dordrecht 1. Tussen 16 en 16.30 uur zal op 28 december de prijsuitreiking zijn, waarbij namens de schaakcommissie Hans Berrevoets de ceremoniemeester is.


Dat de vier clubs samenwerken is bezegeld met plaatsing van een staatsieportret van vier voorzitters in de weekbladen Stem van Dordt. Hier Zwijndrecht  en Dordt Centraal. In het schaakverhaal werd ook de aandacht gevestigd op het open-snelschaakkampioenschap van Nederland op zaterdag 19 februari 2011 in Dordrecht.  Een stichting met Adri Timmermans als voorzitter draagt dat evenement met deelnemers vanuit alle windstreken.


VIJFDE HOOGENDOORNTOERNOOI:

De aanmelding voor het Hoogendoorntoernooi op dinsdag 28 december is nog steeds mogelijk via Kees van ’t Hoff c.d.vanthoff@upcmail.nl  of per telefoon 078-6141418 / 06-22933649  (website www.tomsschaakboeken.nl)
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.