Film over oorlog in Dordrecht een herinnering aan Jens van der Vorm

01 januari 2011

DORDRECHT – Dordt Open stad, de strijd in mei 1940 op het eiland van Dordrecht, wordt in tien minuten in een film verbeeld. De website www.idordt.nl heeft deze herinnering, een geschiedenisles, vandaag op de site gezet.

Het laat zich ook zien als een herinnering aan Jens van der Vorm de Rijke, die in oktober 2010 overleed.
Hij was de grote promotor van een verbeelding van de geschiedenis. 

Het raadslid van Beter voor Dordt (BVD) zette het werk van zijn vader voort en deed veel onderzoek.  In de film speelt hij een duidelijke rol als bevelvoerder van de Nederlandse troepen, die worden overrompeld bij bunkers bij Amstelwijck. 

Jens van der Vorm heeft zich altijd sterk gemaakt dat deze tekenen van de tweede wereldoorlog als monument worden erkend en dus behouden blijven.  Hij legde ook de basis voor een routes langs andere tekenen van de strijd in de meidagen van 1940. Oud Dordrecht zorgt ervoor dat op 15 mei 2011 deze door Jens van der Vorm uitgewerkte route kan worden gevolgd.

Inleiding op Idordt: Tijdens de Duitse inval in Nederland op 10 mei 1940 probeerden Duitse parachutisten de bruggen bij Moerdijk en Zwijndrecht te bezetten. Hiermee kon aan het Duitse leger, dat vanuit Noord-Brabant westwaarts oprukte, een veilige doorgang worden verleend naar Rotterdam en Den hHaag; naar het Hart van Holland.
www.idordt.nl

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.