Taize-pelgrims verlaten vandaag Dordrecht en de regio

01 januari 2011

DORDRECHT - De zogeheten Taize-pelgrims zijn bezig Dordrecht en omgeving te laten. Vanmorgen waren er de laatste kerkdiensten, zoals in de Antoniuskerk, om afscheid te nemen. Volgens Taizé-traditie werd daarna afgesloten met een zogeheten picknick gehouden met vooral jongeren van alle nationaliteiten.

Daaronder waren veel katholieke Polen.

De viering van oud- en nieuw was in een aantal kerken, waarna de jongeren terugkeerden in hun gastgezinnen. Taize-pelgrim zijn is ook zwaar, want de de eerste kerkdiensten begonnen al vanmorgen om elf uur.

Daarmee kwam een einde aan een voor Nederlandse begrippen unieke week, waardoor het mogelijk was dat EO en RKK samen een TV-programma maakten.

Vanuit Dordrecht en een aantal regioplaatsen reisden ook afgelopen week duizenden mensen een aantal dagen richting AHOY-hallen waar gistermiddag het laatste grote  gebed werd gehouden met circa dertigduizend mensen in twee hallen.

In het winkelcentrum Zuidplein, dat aan de overzijde te vinden is van AHOY, werd soms met verbazing naar de overkant gekeken. Een citaat: ,,Hoe is het mogelijk dat meer dan 25.000 vijf dagen in de kerk zitten.”

De oecumenische gemeenschap in Frankrijk, honderd kilometer boven Lyon, hield voor de eerste keer een Europeese ontmoeting in Nederland en wel in Rotterdam. Dordrecht was één van de steden die in de folders werd meegenomen. Een eigen website ondersteunde de activiteiten.

Meer via google door in te tikken Dordrecht en Taizé. Ook blijft nog een website (even) in de lucht.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.