Jeugdjournaal: Vijftien scholen in Dordrecht houden kinderen binnen ivm zwarte vlokjes

10 januari 2011

DORDRECHT - Scholen in Dordrecht, minstens vijftien - hebben hun kinderen vandaag binnen gehouden. Het was een eerste item vanavond op het jeugdjournaal.  (persbericht gemeente Dordrecht onderop)

De website van het Jeugdjournaal meldt: ..In Dordrecht moesten kinderen van 15 scholen vandaag binnen blijven tijdens de pauze. Op het schoolplein van basisschool de Meridiaan zijn namelijk zwarte vlokjes gevonden.

Die vlokjes zouden roetdeeltjes van de brand in Moerdijk kunnen zijn. Voor de zekerheid werden de kinderen van de Meridiaan en andere scholen daarom vandaag binnen gehouden. Binnenkort wordt meer bekend over wat er precies is gevonden. Tot die tijd doen de scholen extra voorzichtig."

Aldus het Jeugdjournaal.

(persbericht van de site van de gemeente Dordrecht):

Voor scholen in de regio Zuid-Holland Zuid geldt het advies om contact met roetdeeltjes te vermijden.

Door de brand in Moerdijk op woensdag 5 januari zijn er roetdeeltjes op de grond neergeslagen in de regio Zuid-Holland Zuid. Het advies blijft om contact met de roet te vermijden totdat bekend is om welke stoffen het gaat. Dit advies geldt ook voor de kinderen die maandag weer naar school gaan.

Buiten spelen
In het geval dat er duidelijke verontreinigingen waarneembaar zijn op schoolpleinen, is het advies om deze verontreinigingen uit voorzorg af te zetten. Bij de afwezigheid van zichtbare verontreinigingen is buiten spelen geen probleem. De regen heeft eventueel aanwezige vervuiling hoogstwaarschijnlijk weggespoeld. Verder kunnen de gebruikelijke hygiënevoorschriften gehanteerd worden, zoals voeten vegen voordat de kinderen de school binnengaan en handen wassen wanneer deze in contact zijn geweest met roet. Probeer er dus op te letten dat de kinderen 'schoon' de klassen in gaan.

Speeltoestellen
Kinderen hebben bij het buiten spelen natuurlijk direct contact met aanwezige speeltoestellen. Mochten deze verontreinigd zijn geraakt, dan heeft de regen deze al deels schoongespoeld. Zichtbare verontreinigingen kunnen worden schoongemaakt met water en schoonmaakmiddel. Grove vervuiling kunt u eerst afspoelen met een flinke hoeveelheid water.

Zandbakken
Bij zandbakken die niet met een zeil of een klep zijn afgedekt wordt geadviseerd deze niet te gebruiken tot de uitkomsten van de meetresultaten van de grondbemonstering bekend zijn. De verwachting is dat de meetresultaten begin deze week bekend worden.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.