Peter van Dam belicht zoektocht naar Art Deco van Ella Riemersma

18 januari 2011

DORDRECHT -Peter van Dam heeft, dankzij onderzoek, Ella Riemerma weer een plek gegeven in haar geboortestad Dordrecht en in het collecief geheugen van deze stad.

Hij verzorgde een prachtig boek en veel historisch materiaal. In maart 2010 kon Zeeland ermee kennis maken in de Centrale Bibliotheek in Middelburg. Later volgde de Rijksbiobliotheek van de Universiteit Groningen.

Daarmee wordt aangegeven hoe waardevol en hoe uniek de zoektocht van Peter van Dam is geweest. Dordrecht kan daar nu mee kennis maken en burgemeester Arno Brok, die zowel de historie als de cultuur een goed hart toedraagt, zal aanstaande vrijdag de tentoonstelling open.

 

De Centrale Bibliotheek geeft er de ruimte aan:

 

Peter van Dam geeft ook een persoonlijk verslag op de site van de bibliotheek in Dordt hoe het zo allemaal is gelopen:  Zijn conclusie is histrisch juist: Dordrecht heeft haar weer herontdekt!

 

 

 

De Art Deco van Ella Riemersma in de Centrale Bibliotheek Dordrecht. Een persoonlijke ontboezeming.

In maart 2010 kwam na een jaar hard werken mijn boek uit met als  titel ‘De Art Deco van Ella Riemersma’, een illustratrice die voor 1933  bekendheid kreeg als illustratrice voor kinderboeken en als  ontwerpster voor de boekband welke op curieuze on-Nederlandse  manier als compositie vorm zou krijgen.Als verzamelaar begon ik mij  af te vragen wie was zij die haar boekbanden signeerde met  afwisselend Ella Riemersma -E.R. of Ella R. Ik had nog nooit van haar  gehoord! Wel kwam ik haar werk regelmatig tegen op  verzamelbeurzen in het antiquariaat en het deed mij wel wat om meer  onderzoek te doen naar haar leven en werk.

Haar summiere gegevens  verwezen mij naar Dordrecht waar zij zou zijn geboren. Ik schreef naar  het toenmalige Gemeentearchief van Dordrecht, nu is dat  Erfgoedcentrum DiEP geworden door de samenvoeging van enkele  culturele diensten. Naast een paar gegevens van haar ouders en haar  lidmaatschap van het kunstenaarsgenootschap Pictura bleef verdere  informatie over Riemersma steken in de centrale vraag, wat nu?  Summiere aanknopingspunten brachten mij iets verder via enkele woonplaatsen, maar meer ook niet, en steeds kwamen er meer boekbanden tevoorschijn en voorzag al een ongelooflijke activiteit dat mij niet verveelde. Haar tekentalent, haar kwaliteit voor compositie en gebruik van kleuren maakte mij steeds meer attent op nieuwe vondsten.

Ik kwam in contact met de familie De Bordes, de familie van haar man die mij ook al niet zo veel kon vertellen. Echter wel dat zij enkele maanden nadat ik begonnen was met dit onderzoek in Wenen was overleden. Maar ook de contacten in Wenen liepen niet zoals het moet om meer te weten te komen over het overlijden van Ella in 1993. Uiteindelijk werd de eerste lijst van gevonden werken gepubliceerd in het boekentijdschrift ‘Boekenpost’, in de hoop dat een familierelatie mij verder kon helpen in deze curieuze zoektocht. Er kwam een leuke reactie alweer uit Dordrecht. Die mevrouw had op school had gezeten met Geertje Riemersma, later bleek dat de zuster te zijn van Ella, die overigens in de archieven en bevolkingsarchief genoteerd staat als Eelkje Riemersma. Van oorsprong kwamen hun ouders uit Friesland en was vader Pieter Riemersma na verhuizing in Dordrecht werkzaam als notarisklerk.

Deze reactie leidde naar de dochter van Geertje die woonde in het stadje Franckfort nabij New York, Maar ja, een ingestort dak tijdens een sneeuwlawine waardoor tijdelijk moest worden verhuisd, zorgde ook hier weer voor vertraging. Neen, die eerste periode van onderzoek was moeizaam. Maar er waren meerdere projecten en de doos met gegevens over werk en leven verdween voorlopig in de kast, even wat andere dingen doen en natuurlijk gewoon mijn dagelijkse werk.

Langzaam oh, heel langzaam kwam de doos vol te zitten met nieuwe gegevens en nieuwe vondsten maakten deel uit van mijn boekband collectie. Het artikel gaf veel ruchtbaarheid en het antiquariaat werd alerter om mij weer nieuwe vondsten te melden. Men kreeg er oog voor om het werk van Riemersma te herkennen en gelukkig was al haar werk gesigneerd omdat anders de twijfel op de voorgrond treedt om het werk alleen maar toe te schrijven aan Ella.

Diverse boekpublicaties en de voorbereiding daarvan namen voor enkele jaren mijn hele vrije tijd in beslag tot mijn uitgever Robert van Rixtel van [Z]OO producties uit Eindhoven mij in 2009 vroeg of dit boek niet paste in zijn uitgeversfonds. De speurtocht begon opnieuw en leverde weer allerlei nieuwe informaties op. Uiteindelijk kwam alles samen in een fraai uitgevoerd boek waarbij ik de hulp inriep van experts die in een hoofdstuk nog eens de artistieke kwaliteiten van Ella Riemersma vanuit hun expertise hebben toegelicht. Dank aan Jeff Clements en Margreet van Wijk-Sluyterman voor hun bijdrage. Het boek zal voor liefhebbers heerlijk smullen zijn met de vele aangedragen nieuwe feiten en wetenswaardigheden over het leven en werk van Ella Riemersma. Reserveren van dit boek zal nodig zijn bij zoveel nieuwe aandacht.

Een nu volkomen vergeten tekentalent wordt opnieuw belicht in de tentoonstelling ‘de art deco van Ella Riemersma (1903-1993)’ in de Centrale Bibliotheek te Dordrecht. Nieuwsgierig geworden? Maar even komen kijken! En ik zou zeggen: Dordrecht heeft haar weer herontdekt, graag gedaan!                      

Peter van Dam

 

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.