Zondagsrust in wijken mogelijk behouden

19 januari 2011

DORDRECHT - Op dinsdag 18 januari 2010 voerde de voorbereidende commissie in de gemeenteraad een debat over de zondagsrust.

Nadat namens de kerken ds. Van Wijk (PKN) het opnam voor een collectieve rustdag en twee prominente winkeliers, Pel ’t Lam (supermarkteigenaar, 200 medewerkers) en Rene van Houdt (directeur Bruynzeel Keukens Meubelboulevard) lieten weten niets te voelen voor zondagsopenstelling van hun winkels, was het de beurt aan de politiek.

Het collegevoorstel, dat inhoudt dat in de hele stad op 12 zon en feestdagen de winkels open mogen, rekende op politieke steun van de VVD, D66 en PvdA. Het CDA, de CU/SGP en de VSP waren tegen. GroenLinks liet weten het voorstel nog in beraad te hebben. Interessant was het verschijnsel dat, waar aanvankelijk alleen de CU-SGP zich prominent keerde tegen het voorstel en voor haar doen middels een internetpetitie flink actievoerde, ook andere partijen zich tegen het collegevoorstel uitspraken.

Het CDA liet bij monde van haar fractievoorzitter Wim van de Kruijff weten dat ze het college wilde binden aan het Politiek Akkoord. Hij deelde mee dat hij in de middagraad van 25 januari een amendement indient, waarin alleen voorzien is voor een uitbreiding van de koopzondagen op de Meubelboulevard. Het CDA stond positief tegenover de petitie en sprak uit dat de partij de zondagsrust zeer ‘waardevol’ vindt. Beter Voor Dordt reageerde met de mededeling dat ze dit amendement mogelijk zouden steunen.

De andere coalitiepartij, de VVD, liet middels haar website weten dat ze rekening wilde houden met ‘de politieke realiteit dat hier tijdens de coalitieonderhandelingen afspraken over zijn gemaakt.’ Wanneer dit amendement inderdaad op een raadsmeerderheid kan rekenen, is daarmee het collegevoorstel zodanig omgebogen dat de zondagsrust in de wijken behouden blijft. Bert Staat en Pieter Verhoeve van de CU/SGP, initiatiefnemers van de petitie, reageerden ‘verheugd verrast’ op deze laatste politieke ontwikkelingen.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.