Kunstwerk Hans Petri uit Dordrecht moet wijken voor weg in Rotterdam

20 januari 2011

DORDRECHT -De Dordtse beeldend kunstenaar Hans Petri krijgt in februari een expositie in Rotterdam. De maker van ondermeer het bevridingsmonument de levensboom in park Meerwesteyn maakte voor de Erasmus universiteit een beeldbepalend kunstwerk, dat moet wijken voor de aanleg van een weg.

Daarom wordt in Rotterdam nu veel aandacht besteed aan Hans Pettri, die in Dordrecht ook voorleeft door de Hans Petrischool onder leiding van Bert van den Burgt.  Zijn werk, dat dateert uit 1969, wordt een beeldbepalend icoon genoemd voor de universiteit.

De Hans Petrischool in Dordrecht hoopt dat de culturele nalatenschap van Hans Petri in Dordrecht goed wordt beheerd. De kunstenaar en zijn vrouw vonden bijvoorbeeld dat de levensboom in park Merwesteyn niet altijd goed onderhoud kreeg. Vlak voor zijn overleden in 1996 nam hij bewust  van dat kunstwerk in Dordt afscheid.

Nu staat zijn werk in Rotterdam ter discussie:

 

Bericht van de universit in Rotterdam.

 

De Eieren van Petri, zoals het omgevingskunstwerk van Hans Petri (1919-1996) op campus Woudestein bekend staat, is niet meer te redden. Bij de nieuwe ontwikkelingen op de campus hoort een verbrede toegangsweg aan de Burgemeester Oudlaan. Hierdoor kan het kunstwerk niet meer op zijn huidige locatie blijven.

Erasmus Universiteit RotterdamNa onderzoek van de technische constructie van De Eieren heeft de afdeling Kunstzaken met pijn in het hart geconstateerd dat het werk een verplaatsing niet zou overleven. De weduwe van Hans Petri heeft vooralsnog mondeling haar toestemming gegeven. Zij is de mening toegedaan dat omgevingskunst niet gemaakt is om de eeuwigheid te trotseren.

De Eieren zijn een icoon voor de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds de plaatsing in 1969 draagt het werk al bij aan de herkenbaarheid van de universiteit. Het is veel als beeldicoon gebruikt op brochures en in de pers. ‘[Deze] beeldengroep is een krachtig kunstwerk dat poëzie toevoegt aan de omgeving, zonder er te veel mee te contrasteren. Kunsthistorisch is het van belang omdat het past in de traditie van omgevingsvormgeving die opkwam in Nederland in de jaren zeventig’ (S. Smets, Kunst op campus Woudestein 2010-2013, MMK).

De EUR en haar alumni en medewerkers zijn aan de beeldengroep verknocht. Om die reden is overwogen om van het kunstwerk een replica te maken en deze een waardevolle plek te geven op de nieuwe campus. De weduwe van de kunstenaar stelt hierop heel begrijpelijk geen prijs, vanwege de speciale compositie van het kunstwerk in zijn huidige omgeving.

De EUR zal het kunstwerk voor het nageslacht laten vastleggen via een AutoCAD-bestand en een opdracht aan een fotograaf. In februari verdwijnen Petri's Eieren definitief. In de Erasmus galerij is dan een tentoonstelling te zien over het werk van Petri. Door Erasmus Cultuur wordt in januari een fotowedstrijd onder studenten georganiseerd, waarvan de beste foto's in de expositie te zien zullen zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.