Dordtse Historische Kalender vermeldt christelijk sociaal voorman Syb Talma

24 januari 2011

DORDRECHT -De 150 ste geboortedag - in 2014 - van christelijk sociaal voorman Talma is dankzij Peter Dillingh ook vermeld op de Dordtse Historische kalender. Erfgoedcentrum DiEP verzorgt dat.

De tekst op de kalender luidt (de uitgebreide Dordtse studie over Talma zie elders)

Aritius Sybrandus Talma werd geboren op 17 februari 1864 in de hervormde pastorie van het Gelderse Angeren. Zijn vader, ds. A.W.L. Talma, werd in 1878 beroepen naar Dordrecht, waar hij predikant bleef tot zijn emeritaat in 1902. Syb Talma ging in Dordrecht naar de toen juist tot Gymnasium getransformeerde Latijnse school, waar hij een klasgenoot was van Th. Stoop, en naar het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Vanaf 1882 studeerde hij theologie in Utrecht. In 1888 trouwde hij met de Dordtse Margaretha van Schaardenburg en werd hij hervormd predikant in Heinenoord. Daar werd hij geconfronteerd met de slechte toestand van de arbeiders, voor wie hij zich zijn leven lang inzette. Zijn schoonvader, J.G. van Schaardenburg, was actief in Patrimonium en moedigde hem aan om deel te nemen aan het eerste Christelijk Sociaal Congres in 1891. Talma werd actief in Patrimonium en in de Anti-Revolutionaire Partij. Zijn eerste politieke redevoering hield hij in het evangelisatiegebouw in de Lange Breedstraat (vanaf 1900 Patrimonium), in de verkiezingscampagne van 1894, ten gunste van de kandidatuur van dr. Abraham Kuyper: 'Mammonkiesrecht of Mannenkiesrecht?' In 1901 werd hij lid van de Tweede Kamer, in 1908 minister van Landbouw, Nijverheid en Handel. Als minister was hij een van de grondleggers van de sociale zekerheidswetgeving. Talma is overleden op 12 juli 1916.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.