Gijs van Aardennezaal in monumentale zaal officieel vanaf 4 februari

24 januari 2011

DORDRECHT – De voormalige vergaderzaal van de Kamer van Koophandel aan de Groenmarkt 19 heet vanaf vrijdag 4 februari officieel de Gijs van Aardennezaal.  Burgemeester van Dordrecht, Arno Brok en Marijke van Aardenne, de weduwe van de voormalige minister uit Dordrecht, verrichten samen de openingshandeling.  

Zij zullen tevens het woord voeren over het (historische) belang van de naamgeving.
De Gijs van Aardennezaal  wordt beheerd door Philadelphia Zorg Zuidwest. De voorzitter van de Raad van Bestuur van Philadelphia Zorg, Greet Prins, zal op 4 februari samen met een cliënt een welkomstwoord spreken. Dr. Pieter Winsemius, collega van Gijs van Aardenne in het eerste kabinet Lubbers (1982-1986) zal een toespraak houden.  Hij geeft een terugblik op het (politieke) leven van de bijzondere Dordtenaar en partijgenoot (VVD). De zaal  is onderdeel van lunchroom den Witten Haen, dat mensen met een verstandelijke beperking hun talenten in de horeca laat zien.


De Gijs van Aardennezaal heeft op de eerste verdieping aan de Groenmarkt een historische uitstraling en valt onder monumentenzorg. Kunstenaar Theun Okkerse heeft in overleg met de familie Van Aardenne en met monumentenzorg een passende plaat aan de muur gemaakt, zodat in woord en beeld Gijs van Aardenne herkenbaar wordt. Hij komt zo terug in de zaal, waar hij zeker in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw vaak vergaderde. Van Aardenne was er regelmatig in overleg als ondernemer en als wethouder van Dordrecht. Marijke van Aardenne vindt de statige zaal  dan ook in overeenstemming met herinneringen aan haar man.  
 

De VVD politicus was nationaal bekend als Kamerlid en diende het land in totaal acht jaar als minister in de kabinetten Van Agt/Wiegel en Lubbers/Van Aardenne. In 1994 speelde de Dordtenaar als informateur een sleutelrol bij de vorming van het eerste paarse kabinet Kok. Hij weigerde toen uit gezondheidsoverwegingen het aanbod om minister van  financiën te worden. Gerrit Zalm nam die plaats in. De VVD politicus overleed in 1995 op 65-jarige leeftijd in Dordrecht. De uitvaartplechtigheid was in de Grote kerk.


Op advies van de voorzitter van het Dordtse Platform Stedelijke Herdenking, Hans Berrevoets, is in 2010 besloten om twee zalen in het monumentale gebouw aan de Groenmarkt 19 historische namen te geven. Eerder werd de dr. Theodoor Stoopzaal geopend door de voormalige PvdA-staatssecretaris van sociale zaken, Jetta Klijnsma. Stoop leeft in herinneringen voort als ereburger van Dordt,  de eerste SDAP-wethouder en als armendokter.
 

Cliënten van den Witten Haen zullen gasten speciaal verwelkomen vanaf 14.45 op vrijdag 4 februari. In de Gijs van Aardennezaal is een overzicht in beeld te zien van het leven van de Dordtenaar, dat is verzorgd door Lifestyle Dordrecht. Ton Delemarre zal het officiële deel afronden met het voordragen van een eigen gedicht over Gijs van Aardenne. Hij doet dat op speciaal verzoek van Marijke van Aardenne.  De VVD Dordrecht en erfgoedcentrum DiEP verleenden medewerking aan de realisering van de Gijs van Aardennezaal.  De naamgeving is zeker ook bedoeld om de laatste minister van Dordtse bodem een blijvende plek te geven in het collectief geheugen van de stad Dordrecht.
 

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.