Erfgoedcentrum DiEP Dordrecht koopt collectie Ella Riemersma aan

27 januari 2011

DORDRECHT  - Erfgoedcentrum DiEP koopt de collectie van Peter van Dam aan over de vergeten illustratrice Ella Riemersma. Haar werk is momenteel in de Centrale Bieb in Dordtrecht te bewonderen. Zo is zij ook eindelijk thuis gekomen in haar stad.

Peter van Dam komt de eer toe haar vergeten verleden weer zichtbaar te hebben gemaakt. DiEP beschouwt de collectie is zeer waardevol voor Dordt.

Ella Riemersma was in haar Dordtse tijd lid van het teekengenootschap Pictura, dat in 2024 een uniek jubileum viert: 250 jaar bestaan.

De Art Deco van Ela Riemersma laat een vervlogen tijd zien vol romantiek van pakweg 1920 tot 1933.

Ze wordt op de volgende wijze omschreven op WIKIPEDIA:, dat ook haar Dordtse expositie meldt:

 

Ella (Eelkje) Riemersma (Dordrecht, 27 juni 1903 - Wenen, 1993) was een grafisch ontwerpster. Zij werkte met de signaturen: E.R., Ella R. of voluit Ella Riemersma.

Haar vader: Pieter Riemersma was werkzaam als notarisklerk. Het gezin verhuisde in 1901 van Leeuwarden naar Dordrecht waar Ella in 1903 werd geboren. Later kwam zij in Amsterdam terecht en verhuisde in 1932 naar Den Haag. Na 1945 vertrok zij met haar man Jan Anne Bordes naar Hilversum. Na het overlijden van haar man in 1948 vertrok Ella Riemersma naar Wenen waar zij in volkomen anonimiteit in 1993 is overleden.

Van haar opleiding zijn geen bijzonderheden bekend, wel dat zij in 1924 lid was van het schildersgenootschap Pictura in Dordrecht.

Omstreeks 1922 illustreerde zij al enige boekjes en maakte zij modetekeningen voor De Groene Amsterdammer en De Vrouw en haar Huis. Ella Riemersma ontwierp boekbanden en illustraties voor de volgende uitgeverijen; H.W. Becht, Jacob van Campen, P.N. van Kampen, J.M. Meulenhoff, NV. Ontwikkeling, E.M. Querido, Van Holkema en Warendorf, L.J. Veen en Elsevier allen in Amsterdam, Hollandia Drukkerij, Baarn, P. van Belkum Az, Zutphen, G.B. van Goor en Zonen, Gouda - Den Haag, Philip Kruseman, Den Haag, W. de Haan, A.W. Bruna & Zoon in Utrecht, Kluitman in Alkmaar, J.H. Kok, in Kampen, en P. Valkhoff in Amersfoort. Daarbij waren talloze kinderboeken, waarvoor zij meestal ook de illustraties verzorgde.

Zij verzorgde ook reclameopdrachten voor het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf in Amsterdam en voor de cacaofabriek Driessen. Voor de uitgever Weenenk & Snel ontwierp zij diverse series prentbriefkaarten met thema's variërende van Hartelijk Gefeliciteerd tot Sinterklaas afbeeldingen. Voor het typografische tijdschrift Het Tarief ontwierp zij in 1925 de omslagillustratie.

Expositie Ella Riemersma

Van vrijdag 21 januari t/m donderdag 21 april 2011 is er een expositie over illustratrice en boekbandontwerpster Ella Riemersma in de Centrale Bibliotheek Dordrecht , Groenmarkt 153.

Literatuur

  • Peter van Dam, Boekverzorging door Ella Riemersma uitgave van Antiquariaat Henk van der Burg Rotterdam 1994 (niet in de handel)
  • Peter van Dam: De art deco van Ella Riemersma (1903-1993): illustratrice en boekbandontwerpster. Uitgever: [Z]OO Producties - Eindhoven. 2009, 144 pag. ISBN 978-90-74009-68-3
 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.