Onderhoudswerkzaamheden ‘Hugo van Gijnflat’ eindelijk van start

28 januari 2011
Onderhoudswerkzaamheden ‘Hugo van Gijnflat’ eindelijk van start

DORDRECHT - Na jaren moeizame voorbereiding heeft de Vereniging van Eigenaren Vliegenstraat 1-55 in Crabbehof met de Twern Bewonersondersteuning en hulp van de gemeente de financiering rond van het groot -onderhoud van hun ‘Hugo van Gijnflat’. Vooral de gevolgen van de crisis hebben voor vertraging gezorgd. Binnenkort gaan de onderhoudswerkzaamheden van start, waarbij ook het interieur van het trappenhuis, de lift en het uiterlijk extra aandacht krijgen. Kosten: € 20.000,- per appartement, voor een deel met financieringshulp van de gemeente Dordrecht.

De flat aan de Vliegenstraat 1-55 in Crabbehof is een galerijflat met 28 appartementen, die al jaren kampt met oplopend achterstallig onderhoud. Het zijn de eigenaar –bewoners en een enkele verhuurder in de Vereniging van Eigenaren (VvE) Vliegenstraat 1-55 die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en beheer van de flat.
Vijf jaar geleden heeft de Vereniging op aandrang en kosten van de gemeente Dordrecht een onderhoudsopname laten maken waaruit bleek dat er voor de grote vervangingsinvesteringen bijna € 10.000,- per appartement te kort was. De VvE Vliegenstraat was niet in staat om op eigen kracht de vervanging van de slechte kozijnen en versleten lift te financieren. De gemeente is daarom te hulp geschoten met een leningsarrangement voor de eigenaar –bewoners. Een overgrote meerderheid van de Vereniging kon daarom het besluit nemen al het benodigde onderhoud en het verfraaien van het trappenhuis en de lift ter hand te gaan nemen. Kosten per appartement: € 20.000,- . De Twern kreeg opdracht om de bewoners te begeleiden bij het aanvragen van de hypothecaire lening die de gemeente bij SVn had ondergebracht. Voor deze lening gaan eigenaar –bewoners rente (2%) en aflossing betalen die de gemeente weer kan inzetten voor andere projecten (‘revolving found’).

De financiële crisis had inmiddels ook zijn gevolgen voor de bewoners van de Vliegenstraat. Zo bleek een deel van hen in het verleden te veel geleend te hebben om er nog een gemeentelening bij te kunnen nemen. Nu, ruim anderhalf jaar later, hebben bijna alle eigenaren hun bijdrage aan de VvE kunnen voldoen. Een maand geleden heeft de VvE besloten haar reserve te gebruiken om het laatste deel van de betalingen, dat toen nog niet binnen was, te overbruggen. De bestuurder van de vereniging, De Jong Barendrecht, en het bouwadviesbureau Abo hebben namens de leden de aannemers opdracht gegeven de werkzaamheden te starten. De werkzaamheden zullen in de zomer opgeleverd worden.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.