Diakonaal Aandachtscentrum niet meer weg te denken uit Dordrecht

31 januari 2011
Diakonaal Aandachtscentrum niet meer weg te denken uit Dordrecht

DORDRECHT - “De opvang van dak- en thuislozen, mensen met een eenzaamheidsproblematiek, ex-psychiatrische patiënten en verslaafden vraagt blijvende aandacht. Daarvoor is overleg nodig tussen instellingen en overheid, zodat we het evenwicht dat nu bereikt is in dit stadsdeel samen in stand houden.”

Aldus Henk Bax, scheidend voorzitter van het Diakonaal Aandachtscentrum in Dordrecht, tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van zijn vertrek op vrijdag 28 januari 2011. Bax geeft aan trots te zijn op wat bestuur en medewerkers van het Aandachtscentrum in de afgelopen jaren bereikt hebben. “Ons centrum is niet meer weg te denken uit de Dordtse samenleving. Twintig jaar geleden startten we met vier tot vijf bezoekers op een middag. Nu zijn dat er soms vijftig of zestig.  Dat wordt allemaal gedragen door zestig vrijwilligers, die hun werk met veel toewijding doen. Als bestuurder ben je alleen maar bezig te zorgen dat de zaak goed draait en dat het geld dat daarvoor nodig is, binnen blijft komen. “
Tijdens de receptie dankt Bax de vertegenwoordigers vanuit betrokken kerken en samenleving voor het gestelde vertrouwen. “De echte pluim geef ik aan onze vrijwillige medewerkers die hier dagelijks onze medemens opvangen en een luisterend oor bieden.”

Waardering
“Het Aandachtscentrum voorziet in een behoefte”, spreekt wethouder Harry Wagemakers  (onder andere van Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg). “Als gemeente hebben we veel waardering voor het werk van de leiding en vrijwilligers. Uit deze vorm van opvang blijkt dat we in Dordrecht onze ogen niet sluiten voor de zwakkeren in de samenleving. Ik wens de opvolgers van Henk Bax veel succes toe en nodig hen van harte uit het contact met de gemeente te blijven zoeken.”

Onderscheiding
Het Diakonaal Aandachtscentrum heeft sinds 2005 een nauwe band met de Johanniter Hulpverlening. Dit is een landelijk opererende vrijwilligersorganisatie die is opgericht door de Johanniter Orde (zie www.johanniter.nl). Namens deze organisatie spreekt jonkheer mr. J.P. de Savornin Lohman Henk Bax toe. “Als vrijwilliger bestuurlijk bezig zijn is niet niks. Het vraagt veel tijd en aandacht om steeds maar weer de financiën rond te krijgen of - zoals in de afgelopen jaren - de verhuizing naar de nieuwe locatie te realiseren.” De Savornin Lohman zet deze woorden kracht bij door Henk Bax de medaille van Sint Jan uit te reiken. Dit is een onderscheiding die de Johanniter Orde in Nederland  uitreikt aan vrijwilligers die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt binnen het vrijwilligerswerk van de Johanniter Orde.

Mooi punt
“Je bent een doordouwer en een optimist”, typert Hans Bruggeman de scheidend voorzitter. Bruggeman voert het woord namens de Stichtingsraad, waarin alle bij het Aandachtscentrum betrokken kerken vertegenwoordigd zijn. “Ook al zaten dingen tegen, leek het financiële plaatje niet rond te komen, je straalde altijd het vertrouwen uit dat het wel in orde zou komen.”
Hij vervolgt: “Ik denk dat dit een goed moment is om afscheid te nemen. Er is veel bereikt. Je verlaat het Aandachtscentrum op een mooi punt, waar je opvolgers weer verder kunnen gaan.”

Contact met de buren
Henk Bax draagt de voorzittershamer met vertrouwen over aan zijn opvolgers Ton van de Minkelis (voorzitter) en Arnold Laman Trip (vice-voorzitter):  “Ton kent de Dordtse sociale kaart goed en Arnold heb ik al ervaren als een rasbestuurder. Dit koppel kan de kar goed trekken.”
Van de Minkelis geeft aan dat hij er zin in heeft om - samen met medebestuurders en medewerkers - verder te bouwen aan het Diakonaal Aandachtscentrum. “Ik woon vlak bij het Aandachtscentrum en zie - al jaren - regelmatig dak- en thuislozen in onze buurt. Ik beschouw hen ook als mijn buren en vind het belangrijk om iets voor hen te betekenen. Vanuit die betrokkenheid participeer ik al enige jaren in het Platform Dak- en Thuislozen. Als voorzitter van het bestuur hoop ik dit verder vorm te geven. Daarbij vind ik het belangrijk om het contact met de omwonenden goed te onderhouden. Ik hoop binnenkort kennis met hen te maken en hen weer uit te nodigen voor een overleg.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.