Gemeente verwijdert kastanjebomen op Groothoofd

07 februari 2011
Gemeente verwijdert kastanjebomen op Groothoofd

DORDRECHT - Dinsdag 8 februari start de gemeente met het verwijderen van drie kastanjes op het Groothoofd. Op het Groothoofd staan twee rijen historische kastanjebomen. De bomen in de binnenste rij, aan de huizenzijde, zijn ziek en niet meer levensvatbaar. Deze drie bomen worden nu verwijderd. De zeven kastanjebomen aan de kant van het water zijn nog gezond en blijven dus staan. De gemeente gaat wel de standplaats voor deze bomen verbeteren.


Nieuwe kastanjebomen
In 2010 werden al twee dode kastanjebomen verwijderd van het Groothoofd. De gemeente heeft deze vervangen door nieuwe kastanjebomen. Eén van deze bomen wordt verplaatst naar de Merwekade.

Bomen hebben een belangrijke rol in de leefbaarheid van de stad. De gemeente vindt het daarom belangrijk dat er voor de verwijderde bomen nieuwe bomen terug komen. Ook voor de kastanjes die nu worden verwijderd, komt nieuwe aanplant terug. Deze nieuwe bomen komen niet op het Groothoofd, maar op drie andere locaties in de binnenstad: Keizershof, Buiten Kalkhaven en de Merwekade. De gemeente heeft de nieuwe kastanjes al eerder deze winter geplant.

Afstemming met bewoners en ondernemers
In afstemming met bewoners en ondernemers op het Groothoofd heeft de gemeente besloten om de nieuwe kastanjes niet op het Groothoofd te plaatsen. De buitenste rij kastanjebomen is het oudste en het meest beeldbepalend voor het historische stadsgezicht van het Groothoofd. De binnenste bomenrij is begin 20ste eeuw geplant. En met het behoud van de buitenste bomenrij blijft het historisch stadsgezicht vanaf het water in tact.

De bewoners en ondernemers krijgen door het verwijderen van de zieke bomen meer zonlicht in hun woningen en op de terrassen. Het Groothoofd is vanuit economisch perspectief een concentratiepunt voor horeca. De gemeente verwacht dat door het verwijderen van de kastanjebomen de kwaliteit en het gebruik van de terrassen verbetert.

Foto: Paul Schrandt

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.