Advocaat Eskes krijgt gelijk

14 februari 2011

DORDRECHT -(bron RTV Rijnmond)

Advocaat Eskes heeft niets verkeerd gedaan, toen hij informatie uit strafdossiers doorspeelde aan de media en aan een wethouder in Dordrecht. Dat heeft het Hof van Discipline maandag geoordeeld in een beroepszaak

De Dordtse letselschade-advocaat spande deze zaak aan tegen de Hoofdofficier van Jusititiein Dordrecht.

Eskes kreeg in juni vorig jaar een standje van de Raad van Discipline, een soort klachtencommissie voor de advocatuur. Die oordeelde toen, dat Eskes in strijd met de regels voor advocaten had gehandeld. De raadsman besloot er een principezaak van te maken en ging in beroep bij de hoogste instantie. Het Hof van Discipline stelt hem vandaag in het gelijk. In de eerste zaak, die betrekking had op een rechtzaak over een dodelijk ongeval, had een cliënt van Eskes de aandacht van de media gevraagd voor een gevaarlijke verkeerssituatie, zoals beschreven in het strafdossier.

De advocaat liet de passages lezen door de media en gaf een kopie aan de verkeerswethouder in Dordrecht. Het Openbaar Ministerie vond, dat daardoor de belangen van de verdachte geschaad werden en eiste tijdens de rechtzaak een lagere straf. Het Openbaar Ministerie gaf ook aan, dat het desgevraagd zelf inzage aan de wethouder had gegeven. Het Hof van Discipline oordeelt, dat er geen reden is om de advocaat iets te verwijten, wat men zelf ook zou hebben gedaan. Ook vindt het Hof dat Eskes alle belangen goed heeft afgewogen

Bij een tweede strafzaak vroeg Eskes namens een cliënt ook om het dossier. Hij kreeg dat toen, op voorwaarde dat hij er niet mee naar de media zou gaan. Dat deed hij wel. Volgens het Hof van Discipline kan het OM zo'n voorwaarde niet eenzijdig opleggen. Dossiers worden verstrekt of het verzoek wordt gemotiveerd geweigerd. In het laatste geval kan een advocaat naar de rechter stappen. Ook in het tewwede geval oordeelt het Hof dat Eskes een zorgvuldige belangeafweging heeft gemaakt toen hij 'lekte' uit het dossier.

Eskes is blij met de uitspraak: "Veel collega's vonden dat ik het er na die waarschuwing van de Raad maar bij moest laten zitten, maar ik vind dit een principezaak. Dit raakt het belang van de hele beroepsgroep". Felicitaties van collega's stroomden echter nog niet binnen vandaag: "volgende week wordt de zaak belicht in een vakblad, voorlopig zie ik de uitspraak maar als felicitatie". Het OM zegt teleurgesteld te zijn over de uitspraak, maar niet inhoudelijk te kunnen reageren. omdat de motivatie daar nog niet ontvangen is.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.