SGP-bestuur wil partijbureau niet naar Dordrecht verhuizen

15 februari 2011

DORDRECHT –  De landelijk voorzitter van de SGP laat in AD De Dordtenaar weten niks te voelen voor een discussie over de verhuizing van het partijbureau naar Dordrecht. De partij heeft Rotterdam gekozen mede omdat de personeelsleden daar in de buurt wonen.

Hij ontraadt zelfs om op het congres van de partij op 19 maart over het Dordtse voorstel te spreken. Volgens het reformatorisch Dagblad heeft het bestuur zich al verbonden aan een verhuizing van Gouda naar Rotterdam, maar vindt de achterban de kosten erg hoog. De leegstand van kantoren vindt de SGP top geen argumenten. in andere steden zoals Terneuzen staat ook genoeg leeg.

Bericht over Dordtse voorstel:

Het lijkt erop dat de  SGP Dordrecht aandacht vraagt voor het idee om het landelijke partijbureau niet van Gouda naar Rotterdam te verhuizen, maar juiste te kiezen voor een vestiging in Dordrecht.Ook op de website van de fractie Christenunie/SGP in Dordt wordt deze variant inmiddels geopperd.

De SGP Dordrecht wijst het landelijke bestuur erop dat er in Dordrecht heel veel goede kantoren leeg staan, die veel goedkoper zijn dan de huisvestingsmogelijkheden in Rotterdam, die het landelijk bestuur op het oog heeft.

Het Reformatorisch Dagblad bericht over de locatie Dordrecht. ,,De kiesvereniging Dordrecht constateert in het amendement dat er „in haar goede stad” 35 kantoorpanden te huur of te koop staan die even groot of groter zijn dan het beoogde nieuwe partijbureau in Rotterdam-Zevenkamp. De maximale verkoopprijs voor een vergelijkbaar groot kantoorpand op een A-locatie, zoals een voormalige burgemeesterswoning, kantoren tegenover het centraal station of in de historische binnenstad aan de rivier, bedraagt 675.000 euro..

De SGP-kiesvereniging De Banier uit Dordrecht vindt de investering van 2,1 miljoen euro en de jaarlijkse exploitatielast van zo’n 100.000 euro te hoog. Het bestuur heeft deze week een amendement ingediend op het voorstel van het partijbestuur, dat op de komende jaarvergadering op 19 maart ter discussie staat. Ook kiesverenigingen in het oosten van het land zouden kritiek hebben op de hoge kosten die met nieuwbouw en inrichting gemoeid zijn..”

Dordrecht als oudste stad van Holland hoort historisch gezien helemaal bij de geschiedenis van de oudste politieke partij van Nederland, de SGP.

Pakweg 80 tot 90 jaar terug werd in politiek Den Haag door het SGP  het Dordtse geluid vertolkt, zo werd gezegd. Dat had alles te maken met de Dordtse synode van 1618-1619, de vertaling van de Bijbel in het Nederlands en de Dordtse leerregels.

Ook de verbondenheid van de SGP met het huis van Oranje past bij de geschiedenis van Dordrecht, want in 1572 werd gekozen in deze stad voor de strijd onafhankelijk onder leiding van een Stadhouder van Oranje, Willem de Zwijger.

Dordrecht stond ook centraal in het Calvijnjaar en er was in de Grote kerk  in december 2010 een kerkelijke synode. Deze kerkvergadering zal tot 2018-2019 om de twee jaar in Dordrecht worden herhaald. De SGP-leider in de tweede kamer, Kees van der Staaij, kreeg gisteren tijdens zijn historisch werkbezoek aan Dordrecht ook te horen over de banden Dordrecht – SGP.

De voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking, Hans Berrevoets, wees daarop tijdens een werkdiner in het Dordrechts Museum.  Zo is er meer historie. De eerste  grote voorman van de SGP, ds. G.H. Kerstens, was in 1907 de grondlegger van de Gereformeerde gemeente (ger.gem.).  Het honderd jarig bestaan van de kerk werd herdacht in Dordrecht in de Julianakerk. 

Na de Protestantse kerk Nederland (PKN) en de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) geldt de Ger. Gem. in grootte als derde kerkverband met Nederland.  Veel mensen van de Gereformeerde Gemeente zijn actief in de SGP, zoals binnen de gemeenteraad van Dordrecht Pieter Verhoeve en Bert Staat. Ook raadsnestor en ereburger Henk Mostert, die vorig jaar de Dordtse politiek vaarwel zei, kerkt in de Julianakerk. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.