'Restauratie monument de Berckepoort in Dordrecht kost minstens tien miljoen euro'

15 februari 2011

DORDRECHT - "De restauratie van het unieke historische pand de Berckepoort aan de Nieuwstraat in Dordrecht zal circa tien miloen euro kosten. Het woonhuis van Willem van Oranje verkeert in steeds slechtere staat."

Hans Bollebakker van de Bond Heemschut probeert mensen van de ernst van de situatie te overtuigen. Onlangs leidde hij een afvaariging van de SGP door het monument rond. Bollebakker was zeer nauw bij de vorige restauratie betrokken. Hij hoopt dat de gemeente in beweging komt, want ook als nationaal erfgoed is de Berckepoort van groot belang.

Landelijk is er al een ontwerp gemaakt van zoals de Berckepoort er vroeger zou hebben uitgezien.

De inmiddels 73-jarige Bollebakker lijkt vijftien jaar na de restauratie van de Berckepoort gelijk te krijgen voor wat betreft de kritiek die hij destijds had op de restauratie van het monument. Er werd halverwege de jaren negentig onder meer een zware betonvloer gestort en daar hebben de muren van het pand, getuige vele scheuren, onder te lijden. "Je ziet bijvoorbeeld in het gewelf lange scheuren lopen, dat is ernstig. Ook blijft er vocht optrekken van een oude wel onder de vloer", zegt Bollebakker.

De Berckepoort werd in de vroege middeleeuwen gebouwd door een wijnkopersfamilie en kwam in handen van een schoonzoon, die Berck heette. Daaraan dankt het pand zijn naam. De familie Berck stelde in de 17-de eeuw kamers beschikbaar aan de leiders, die destijds Holland bestuurden vanuit het naastgelegen Hof. Daarbij waren de Spaanse landheer Alva en later Willem van Oranje en zijn derde vrouw, Charlotte de Bourbon.

Hans Bollebakker pleit voor snelle aanpak van de problemen: "natuurlijk kost dat geld. In '95 en '96 kostte het al zestien miljoen gulden, maar het pand is van te grote waarde om nu niks te doen". De gemeente Dordrecht erkent de problemen, maar heeft nog geen plan van aanpak.  

Als de houten vloer op de begane grond niet meer voldoet, wordt er vaak een broodjesvloer neergelegd. Zo'n balk broodjes vloer bestaat uit prefab-balken van gewapend beton gecombineerd met piepschuim. Daaroverheen wordt meestal een betonnen dekvloer gestort en daaroverheen een zandcement-dekvloer.

Eerder deed Hans Bollebakker via RTV Rijnmond al een oproep om de Berckepoort snel aandacht te geven:

Het 14-de eeuwse monument De Berckepoort, in Dordrecht, verkeert opnieuw in slechte staat. Hans Bollebakker, die namens de Bond Heemschut in de jaren tachtig en negentig pleitte voor een goede restauratie, noemt de problemen ernstig, maar wel oplosbaar.  

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.