Kunstwereld lanceert dinsdag in Stadhuis stellingen voor echt debat in Dordrecht

18 februari 2011

DORDRECHT –  In Dordrecht is een echt debat nodig over de grote betekenis van kunst om zelfbewust nieuwe wegen in te kunnen slaan.  De stad moet met alle betrokkenen weg van de verlammende discussie over alléén maar bezuinigingen, boekhouden en kappen.  Dordt noemt zich historisch gezien de stad van het begin, dus dagen wij iedereen uit weer in mogelijkheden te denken.

De Will Ferwerda Foundation en Teekenschap Pictura stellen dit.

Zij presenteren vlak voor de gemeenteraadsvergadering op dinsdagmiddag 22 februari tien stellingen om te prikkelen en na te denken over een duurzame, culturele klimaatverandering. De organisaties kondigen een symbolische lancering aan om kwart voor twee in de hal van het Stadhuis.

De wethouder Cultuur, F. van den Oever is gevraagd om de stellingen in ontvangst te nemen.

Dat begin moet de opmaat zijn naar een groot debat op vrijdag 18 maart vanaf drie uur in het Teekengenootschap Pictura aan de Voorstraat 192.  Het motto van de middag voor verandering staat vast: ,,Een nieuwe ijstijd of Dordtse lente”.

Het begrip de ijstijd is ontleend aan een artikel dat dichter C.Buddingh’ in 1972 over de Dordtse kunstenaar Will Ferwerda schreef. Deze beeldend kunstenaar, die dit jaar als geschenk voor zijn zeventigste verjaardag in drie plaatsen exposeert, wilde ook altijd de discussie aanzwengelen.  ,,We willen die weg nu weer volgen om iets in beweging te brengen. De stellingen zijn een scherp begin om reacties los te maken. De kunstwereld moet zich onafhankelijk leren opstellen en leren niet telkens eerste of vooral naar de locale overheid kijken”, zo zeggen de voorzitters Paul Engelsman (Will Ferwerda Foundation) en Bert te Kiefte (Pictura) .


Zij vinden dat kunstbeleid geen dor, koud bezuinigingsbeleid mag worden, want dan komt er een ijstijd aan.  ,,Met elkaar moeten we Dordrecht als kunstenaarsstad zeker stellen. De geschiedenis leert, dat Dordrecht een naam heeft hoog te houden.

Pictura werd in 1774 opgericht. Het Dordrechts Museum begon in 1842. In de negentiende eeuw was Dordrecht één van de belangrijkste steden in het land, waar kunstenaars uit binnen- en buitenland graag wilden leven en werken. Daarom was er in het Dordrechts museum ook in 2003 de grote tentoonstelling ,,Dromen van Dordrecht”. Die droom noemen we nu de nieuwe lente. Daar is echt meer voor nodig dan een lokale overheid die veel of weinig subsidies verstrekt. 

Sterke cultuur in de stad is de verantwoordelijkheid van burgers, van het bedrijfsleven, van culturele ondernemers én van de lokale overheid. Cultuur maakt Dordrecht mee aantrekkelijk voor inwoners en mensen van buiten. Eeuwenlang hebben kunstenaars zich hier thuis gevoeld. Dat bezorgde Dordrecht een goede naam, die ver over de grenzen reikt. Er hangt werk van Dordtse kunstenaars in vrijwel elk museum van enig belang op deze aardbol. Het gezicht op Dordt, in al zijn varianten, behoort tot de topstukken van menige verzameling.

De kunstenaars die het maakten troffen in de stad de mogelijkheden om er te leven en te werken. Nog steeds is er sprake van een interessant kunstklimaat. Dat bepaalt een groot deel van de identiteit van de stad. In de loop der jaren is het ook steeds meer de vanzelfsprekende verantwoordelijkheid van de lokale overheid geworden om te zorgen voor goede voorzieningen en podia voor kunstenaars. Die vanzelfsprekendheid is er niet meer en die mogen we niet meer als uitgangspunt nemen”.

De twee organisaties concluderen: ,,We kunnen een terugtredende overheid niet tegenhouden, maar we kunnen wél vragen het kunst-landschap niet woest en ledig achter te laten voor de komende generaties. Iedereen kan partner zijn om met ons mee te zoeken naar mogelijkheden om een inspirerend, levensvatbaar en aangenaam kunstklimaat te behouden en uit te bouwen.

Het aanboren van nieuwe geldstromen en belangrijker nog: draagvlak in de stad, kost tijd. Het bedrijfsleven, de culturele ondernemers en de burgers van Dordrecht moeten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Als het kunstklimaat verkilt, dan heeft Dordrecht zijn naam als kunstenaarsstad uitgegomd. Dordrecht als een anoniem provinciestadje: je moet er niet aan denken!

Vanaf 22 februari is volgens de initiatiefnemers het debat begonnen op weg naar vrijdag 18 maart.  ,,De lente staat op de kalender (21 maart). We kunnen iets laten zien en willen het schrijven van de nieuwe cultuurnota van de gemeente Dordrecht beïnvloeden. Ons uitgangspunt en hopelijk voor heel Dordrecht is: Door samen te werken kan Dordrecht een kunstenaarsstad blijven en kunnen we van een nieuwe ijstijd een Dordtse lente maken.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.