Christenunie/SGP Dordrecht ook achter plan Energiehuis

27 februari 2011

DORDRECHT -De Christenunie/SGP staat achter het plan om het voormalige pand van het Gemeentelijke Energie Bedrijf (GEB) aan de Noordendijk tot cultureel centrum voor jong en oud om te bouwen. Toch leven bij de achterban van de partijen soms bezwaren tegen bepaalde culturele uitingen. Raadslid Bert Staat wil toch toelichten waarom zijn fractie groen licht heeft gegeven voor de grote investering:

Na jarenlange onderzoeken en discussies is de gemeenteraad akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van een krediet voor de bouw van het Energiehuis. In de oude elektriciteitscentrale aan de Noordendijk, in de nabijheid van de molen “Kijkck over den Dijck”, gaan jongerensociëteit Bibelot, muziekonderwijs To Be en Kunstmin met elkaar het Energiehuis exploiteren. Bouwkundig zijn de risico’s grondig onderzocht en in kaart gebracht. De resterende risico’s lijken vooralsnog beheersbaar. Het bedrijfsplan is verschillende keren op haalbaarheid getoetst. Ook na de second opinion blijkt dat er geen onaanvaardbare financiële risico’s genomen worden.

De fractie ChristenUnie/SGP heeft ingestemd met dit raadsvoorstel. In het debat hebben wij gevraagd om een 3-maandelijkse informatieronde naar de gemeenteraad wat de risico’s betreft. Wethouder Van den Oever heeft dit ook toegezegd. Als enige fractie hebben we een voorkeur om het inmiddels behaalde aanbestedingsvoordeel terug te laten vloeien naar de algemene middelen. In deze tijd van bezuinigen is dit een goed signaal vinden wij. Verder ook opgemerkt dat cultuur mensen kan binden, maar juist ook uit elkaar kan drijven. Daarom hebben we onze bezwaren uitgesproken tegen uitingen die godslasterlijk dan wel zedenkwetsend zijn.

Voor onze fractie is dit best een lastig punt, principieel gezien. Moeten we hier wel een krediet van ruim € 20 miljoen voor vrij maken? Hebben we dat over voor poppodium Bibelot of voor (een deel van de) theateractiviteiten van Kunstmin?

Na beraad in de fractie hebben we besloten dat we hier toch in meegaan. Ook kinderen en ouderen uit onze achterban volgen muziekonderwijs bij ToBe. En als eerdere-collegepartij hebben we, vanzelfsprekend altijd met onze principiële kanttekeningen, ingestemd met de planvorming rond het Energiehuis, ook al omdat het hierbij gaat om reeds bestaande instellingen. Dit standpunt is op deze wijze ook verwoord in het verkiezingsprogramma ChristenUnie/SGP 2010-2014.

Bert Staat

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.