Ton Delemarre ziet geen cultuuridee bij gemeente Dordrecht

03 maart 2011

DORDRECHT - In de wijkkrant voor de Binnenstad van Dordrecht, de Poorter, neemt oud-cultuurambtenaar Ton Delemarre de gemeente onder vuur. De aanleiding is de voorgenomen verkoop van de zogeheten kunstkerk aan de Museumstraat.

Delemarre was vanaf 1968 lange tijd de secretaris van de gemeentelijke Culturele Raad, toen toonaangevend in Nederland. Hij is nog steeds, samen met zijn vrouw Ada d'Hamecourt, cultureel betrokken en actief. Onlangs las hij nog een gedicht voor over de in 1995 overleden laatste vice-premier en minister van Dordrecht bodem, Gijs van Aardenne. Dat was in de nieuwe Gijs van Aardennezaal aan de Groenmarkt bij den Witten Haen.

Delemarre schrijft nu in de Poorter:
De pijnlijke vraag die overblijft is of de gemeente wel enig idee heeft van wat men met Dordrecht wil op het gebied van toerisme en cultuur. Het lijkt erop of Dordrecht nooit de moed heeft geleidelijk iets uit te bouwen. Het Belcantofestival werd daar de dupe van en het Internationale Poppenfestival. Het aardigste wat je er van kunt zeggen is dat het zwabberbeleid is. Het sterke idee van een toeristische en culturele pool rond Hof en museum lijkt totaal verlaten.

Maar niet alleen de Kunstkerk valt ten prooi. Het museumschip Rene Siegfried, een toeristische trekpleister die de gemeente niets kost, wordt ligplaats geweigerd en de stad uitgejaagd omdat – zo zegt de buigzame wethouder Ferdinand – een stel klagelijke bewoners denken dat ze daar mogelijk last van zouden kunnen krijgen.

De Stichting Perspektief, die Dordrecht dankzij de belangeloze inzet van tal van vrijwilligers met spraakmakende literaire activiteiten heeft verrijkt, wordt zonder pardon de keel dichtgeknepen. Tijdens de beeldenstorm in de 16e eeuw sloopte men de beelden uit de kerk. In de 21e eeuw de cultuur.

En wat levert deze bezuiniging nu op?
De muziekprogrammering moet worden voortgezet, omdat er nog lopende contracten zijn, dus dat zal weinig schelen. De onderhoudskosten zoals gas en elektra, belasting, verzekering, lopen gewoon door.

Dat kan wel jaren duren. Want wie is nu in de markt voor dit gebouw, met zo’n specifieke bestemming, dat ook nog als gemeentelijk monument wordt aangemerkt? Over een paar jaar als de gemeentefinanciën weer wat rooskleuriger stralen besluit men het pand waar weer uit de verkoop te halen en begint het hele circus opnieuw…
Ton Delemarre.

De door Ton Delemarre genoemde wethouder Ferdinand J. van den Oever draagt zijn taken over aan Jasper Mos.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.