Leerlingen Dalton school Dordrecht denken na over duurzame school 2040

03 maart 2011

DORDRECHT -Natuur- en milieucentrum Weizigt meldt dat de leerlingen van de Daltonschool in Dordrecht hebben nagedacht over een duurzame school in 2040:

Hoe ziet een gezonde en duurzame school er in 2040 uit? Gaan leerlingen nog elke dag naar school, loggen ze in vanuit hun kamer of wonen ze op school? Hoe ziet het schoolgebouw er uit, of de buitenruimte? Kan er energie worden bespaard?

Op 17 februari 2011 vond er een rondetafelgesprek op het provinciehuis in Den Haag plaats waarbij de provincie geadviseerd werd over een gezonde en duurzame school van de toekomst.

Weizigt NMC ontwikkelde in samenwerking met PJ PARTNERS, IVN en NME centra een educatief project om leerlingen voor te bereiden op dit rondetafelgesprek. Leerlingen van diverse Zuid-Hollandse scholen (VMBO, HAVO, VWO) brachten tijdens het gesprek met experts van onder andere ENECO, de provincie en de gemeente Den Haag vernieuwende duurzame ideeën naar voren.

Stedelijk Dalton Lyceum adviseert

Het Stedelijk Dalton Lyceum (locatie Kapteijnweg) uit Dordrecht deed met vier HAVO-3 klassen mee aan dit project. Voorafgaand aan het rondetafelgesprek gingen de leerlingen in projectvorm aan de slag met vragen rondom de school van de toekomst. In onderzoeksteams (verdeeld over de onderwerpen vervoer, buitenruimte en binnenruimte) kwamen de leerlingen in actie op hun eigen school.

Hierbij zijn bijzondere ideeën naar voren gekomen, zoals een wekelijkse les over duurzaamheid in de praktijk, een varende school op water en pratende prullenbakken. Per klas werden daarna vier leerlingen geselecteerd en afgevaardigd om mee te doen aan het rondetafelgesprek op het provinciehuis.

Op blixum.nl, de jongerensite van de Provincie Zuid-Holland is meer informatie over het onderwerp te vinden en zijn de ideeën van de leerlingen van het Stedelijk Dalton Lyceum na te lezen. Ook is er een filmpje te zien met een compilatie van de lessen op het Dalton.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.