Beter voor Dordt denkt mee met Voorstraat midden

04 maart 2011
Beter voor Dordt denkt mee met Voorstraat midden

DORDRECHT - De langste winkelstraat van Nederland, de Dordtse Voorstraat, lijkt in het hart getroffen nu de winkeliers van het middengedeelte kampen met afnemende bezoekersaantallen.

De winkeliers geven aan dat voorheen de straat aanzienlijk drukker was omdat Albert Hein 15.000 bezoekers per week zou trekken. Het pand staat leeg en oogt somber.

Met de supermarkt verdwenen ook de twee pinautomaten op dit gedeelte van de Voorstraat. Alleen een nieuwe supermarkt zou de straat weer op peil brengen, menen een aantal ondernemers. Zij zagen hun omzetten kelderen.

Beter voor Dordt was met drie raadsleden (Sandra Wemmers, Leny Kuhlemeier, Jacqueline van Dongen) vertegenwoordigd op een door de ondernemers belegde bijeenkomst. Juist in en rond dit deel van de Voorstraat zijn ‘colour locale’ winkels te vinden. Winkelketens horen bij een stad maar de meer onderscheidende zaken zijn bepalend voor de sfeer en het karakter van het winkelaanbod.

Dordrecht heeft de afgelopen jaren flink ingezet op grote projecten om meer toeristen te trekken. Voorstraat midden laat weten het toch vooral van de Dordtenaren en de Drechtstedelingen te moeten hebben. Toeristen kunnen hier de omzet verhogen voor de room op de koffie, maar de koffie zelf wordt daar door de meeste ondernemers niet mee verdiend.

De winkeliersvereniging in de binnenstad blijkt opvallend weinig leden te hebben vanuit de Voorstraat Midden, twee om precies te zijn. De participatiegraad moet verhoogd worden. Beter voor Dordt meent dat krachtenbundeling van de ondernemers juist nu, in tijden van zorg, erg belangrijk is.

Wethouder Reynvaan, aanwezig namens het college, benadrukte dit en vraagt de winkeliers vooral in gesprek te gaan en te blijven met elkaar, het centrummanagement en het stadsbestuur.

De enorme opkomst van betrokken en bezorgde ondernemers was ronduit indrukwekkend.

Beter voor Dordt meent hieruit op te mogen maken dat zij er de schouders onder willen zetten om hun winkelgebied opnieuw in de schijnwerpers te plaatsen.

De winkelpanden zijn in handen van particuliere verhuurders. Daar heeft de  gemeente weinig zeggenschap over. Op een aantal door de ondernemers genoemde punten, onder andere veiligheidsbeleving op koopavonden, kan de gemeente wel een rol spelen.

De fractie van Beter voor Dordt zal hier binnenkort vragen over stellen aan het college.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.