Aandacht voor verzetsman Leendert Keesmaat uit Dordrecht

14 maart 2011

DORDRECHT -Vandaag is de Geuzenherdenking in Vlaardingen. Leendert Keesmaat is één van de namen, die dan klinkt. De onderwijzer uit Dordrecht, die opgroeide aan de Eigenhaard en in de Wilhelminakerk, is één van de achttien uit het gedicht van Jan Campert.

Hij is ook de man achter de herdenkingspsalm 43.

www.idordt.nl besteedt aandacht aan hem. Hij werd (gisteren) zeventig jaar geleden doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte nabij Den Haag.  De herdenking is normaal op 13 maart, maar op zondagen verschuift de herdenking altijd een dag.

As zaterdag is om 11 uur de opening van een expositie in het museum 40-45 waarbij ook Keesmaat centraal staat.

Op 20 april is het honderd jaar geleden dat hij in Dordrecht werd geboren. Het blad DiEP besteedt in elk geval aandaccht aan hem naar aanleiding van een vermelding op de Dordtse Historische kalender.

Ook op andere plaatsen in de stad zal de komende tijd de naam van Leendert Keesmaat weer vallen. Hij is in 1945 herbegraven op het eregraf op de Essenhof.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.