Cultuurdebat van Dordrecht opent vrijdag in C.Buddingh-stijl in Pictura

14 maart 2011

DORDRECHT – Het cultuursymposium  ,,Een nieuwe ijstijd of een Dordtse lente” wordt vrijdagmiddag 18 maart in tekengenootschap Pictura (voorstraat 192) om drie uur geopend in de stijl van de Dordtse schrijver/dichter C.Buddingh’.  

De titel van het debat is ontleend aan werk van deze Dordtse ereburger, die in november 2010 in Dordrecht groot in de belangstelling stond rond de herdenking van zijn 25ste sterfdag.  Buddingh’ schreef de keuze voor een ijstijd of een Dordtse lente  op in een verhaal dat hij in de jaren zeventig maakte voor de opening  van een tentoonstelling van beeldend kunstenaar Will Ferwerda, die dit jaar zijn zeventigste viert met exposities op drie plaatsen in Nederland.

De Will Ferwerda Foundation, die het werk van Ferwerda beheert,  organiseert vrijdag het symposium in samenwerking met Teekengenootschap Pictura. Met deze vereniging heeft Buddingh’ een historische band.  Hij had er een atelier. Het Buddingh’ genootschap neemt de opening voor zijn rekening in de persoon van bestuurslid Hans Berrevoets.
 
Buddingh’ was een man, die op een beminnelijke wijze de cultuur van Dordrecht toekomst gaf en ook het juiste Dordtse gevoel op een unieke wijze kon verwoorden. Buddingh' gaf woorden aan het unieke karakter van het historische Dordrecht als ook voor de kunst en cultuur belangrijke Hollandse stad. Dat is ook de achtergrond van het symposium om de unieke kansen die Dordrecht biedt op een vernieuwende wijze een nieuwe vaart te geven en niet door het ijs te laten zakken.

 De organisatoren willen na het debat krachten uit de culturele samenleving bundelen om samen de kansen voor de cultuur te grijpen. Om zoveel mogelijk mensen op te roepen mee te werken aan een nieuwe lente, is een spandoek opgehangen aan de gevel aan de Voorstraat 192 van Pictura.

 De voorzitters Paul Engelsman (Will Ferwerda Foundation) en Bert te Kiefte (Pictura) hopen dat het niet bij woorden blijft, want dan dreigt een nieuwe ijstijd. ,,Het is van groot belang dat wij vanuit de stad aan de ene kant gewoon zelf samen aan de slag gaan zonder ons te veel afhankelijk te maken van de gemeente.

Aan de andere kant moeten we proberen om dankzij het debat van vrijdag aan argumenten te komen om de gemeente uiteindelijk te beïnvloeden om met een nieuwe echte cultuurnota te komen, die kansen biedt. Daarom hebben we stevige stellingen geformuleerd om echt iets te kiezen te hebben.”

Om de discussie op de juiste temperatuur te brengen zal Dordtenaar Jules van de Vijver, directeur van de St. Joost academie in Breda, voor een inleiding zorgen. Het debat wordt geleid door Bert van Meggelen (oud directeur van de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam)  De slotstelling voor vrijdag is trouwens: ,,Liefde voor de kunst is de ziel van de samenleving." Daarom hopen de twee organisaties vrijdag na
een bezield debat een fundament te kunnen gaan leggen voor een Dordtse lente.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.