Ludiek protest tegen bouw nieuwe kerncentrales

20 maart 2011 door Paul Schrandt
Ludiek protest tegen bouw nieuwe kerncentrales

DORDRECHT - Een kleine groep uit de Dordtse kraakbeweging organiseerde op zaterdag een ludiek protest tegen de plannen van het kabinet om nieuwe kerncentrales te bouwen. Zij bootsten een transport van kernafval door de Dordtse binnenstad na. Dit gebeurde op klungelige wijze; hiermee wilden ze aantonen dat een ongeluk in een klein hoekje zit en de gevolgen catastrofaal zijn. Tijdens deze optocht was er een performance, werden flyers uitgedeeld en geïnteresseerden werden geinformeerd over de gevaren van kernenergie.

De huidige crisis met de kernreactoren in Japan benadrukt dat, zelfs in technologisch hoog ontwikkelde landen, het risico onaanvaardbaar groot is. Daarnaast is er nog steeds geen oplossing voor de opslag van radio actief afval. Momenteel gebeurd dit in zoutkoepels, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat ook dit niet veilig is.

Bovendien is waarschijnlijk de voorraad uranium in 2035 op. Het is absoluut geen oplossing voor het energieprobleem. In plaats van nieuwe kerncentrales, wat minstens zes miljard per stuk kost, te bouwen moet men onderzoek doen naar echte duurzame oplossingen, zoals energie uit wind, zon of de getijden. Dat, en natuurlijk zelf bezuinigen op je energiegebruik, is de enige manier om de planeet leefbaar te houden voor alle bewoners, nu én in de toekomst!


Foto: Paul Schrandt

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.