Zuid-Holland scoort bovengemiddeld op openbaar vervoer

22 maart 2011

REGIO - De reiziger in Zuid-Holland is tevreden over het openbaar vervoer dat in opdracht van de provincie rijdt. Net als in 2009 scoort de provincie ook in 2010 met gemiddeld 7,3 iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,2. Dit blijkt uit de OV-klantenbarometer die vandaag door het Kennisplatform Verkeer en vervoer (KpVV) is gepubliceerd.

De OV-klantenbarometer laat per gebied verschillen zien. Waterbus scoort zeer goed met 8,3 (2e op de landelijke ranglijst), maar de treindiensten scoren minder dan vorig jaar evenals de bussen in de Hoekse Waard en op Goeree-Overflakkee. De tevredenheid over de busdiensten in de rest van de provincie (Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland) zijn nagenoeg gelijk gebleven.

Verklaring
Hoewel de MerwedeLingelijn nog steeds goed scoort met een 7,4, is het cijfer wel lager dan vorig jaar (7,8). De vele werkzaamheden aan het spoor gedurende de afgelopen maanden kunnen een verklaring zijn voor de daling in tevredenheid. De werkzaamheden zijn onderdeel van een grote kwaliteitsslag aan deze lijn. Nog dit jaar kan de reiziger zich verheugen op een frequentieverhoging, nieuwe treinen en nieuwe stations. Voor de busdienst in de Hoekse Waard en op Goeree-Overflakkee en voor de treindienst tussen Gouda en Alpen aan den Rijn kunnen we op basis van de gegevens geen verklaring geven voor de verlies van 0,3 punten ten opzichte van vorig jaar.

“We zijn zeer blij met de grote tevredenheid voor de Waterbus, waar sinds 2010 een nieuwe vervoerder vaart,” aldus Asje van Dijk, verantwoordelijk gedeputeerde. “De daling van de tevredenheid op onderdelen in bepaalde gebieden, vraagt wel om aanpak van die punten. Waarom is de tevredenheid gedaald en wat kunnen we daaraan doen? Omdat we de verschillen onvoldoende kunnen verklaren als we inzoomen op de elementen waaruit de scores zijn opgebouwd, gaan we de komende tijd de resultaten bespreken met de vervoerders en vergelijken met onze eigen OV-Monitor.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.