Oudste ezel van Dordrecht, Maaike (29) overleden

22 maart 2011
Oudste ezel van Dordrecht, Maaike (29) overleden

DORDRECHT - Duurzaamheidscentrum Weizigt ontving maandagavond het droevige bericht dat ezel Maaike (29), jarenlang het boegbeeld van Stadsboerderij Weizigt, is overleden. In verband met de bouw van de nieuwe Stadsboerderij Weizigt verhuisde Maaike eind 2009 naar de Ezelsociëteit in Zeist om te genieten van een welverdiende oude dag. Zij kampte met ernstige artroseproblemen en kon in Zeist de best passende verzorging krijgen.

Maaike zag op 4 augustus 1982 in de stal van Weizigt het levenslicht en liet zich jarenlang samen met moeder Marijke door duizenden kinderen en hun ouders knuffelen en aaien. Het vriendelijke stel was niet weg te denken van het terrein rond de Stadsboerderij, waar ze vrij tussen de bezoekers rondliepen. Na de dood van Marijke kreeg ezel Maaike gezelschap van soortgenoot Ricky. In de eindperiode op Weizigt vergezelde ook ezel Kleo haar.

Ezelsociëteit Zeist
De laatste jaren van haar leven bracht ezel Maaike door in de Ezelsociëteit in Zeist, waar ezelvriendin Stoffer haar liet opbloeien. Maar de steeds ernstiger wordende artrose maakte het leven voor Maaike ondraaglijk, waardoor inslapen voor de populaire ezel helaas de enige optie was.

Traumatische ervaringen
Maaike was in haar ezelleven tot twee keer toe betrokken bij een ernstige vorm van dierenmishandeling. Op 27 februari 2000 werd de destijds 18-jarige ezel slachtoffer van tot op heden onbekende mishandelaars. Daarbij overleed moeder Marijke aan haar verwondingen. Maaike werd inwendig en uitwendig met een scherp voorwerp zo ernstig toegetakeld, dat voor haar leven werd gevreesd.

Op 15 december 2006 werd de ezel nogmaals het doelwit van zinloos geweld. Vanuit het Weizigtpark lanceerden twee scholieren (15 en 16 jaar) een zelfgemaakt projectiel; een croftybom. Daarbij liepen haar snuit en oog tweedegraads brandwonden op. Met intensieve verzorging kwam de ezel er bovenop.

Herinneringsmoment
Vele Dordtenaren hebben Maaike gekend, geknuffeld en met haar meegeleefd in haar turbulente leven. Er wordt nog vaak naar haar gevraagd. Om Maaike samen met trouwe bezoekers een waardig afscheid te geven, organiseert Duurzaamheidscentrum Weizigt op woensdag 30 maart 2011 om 14.00 uur een kort herinneringsmoment in de Klimaatzone van de nieuwe Stadsboerderij.

Alle Dordtenaren (groot en klein) die Maaike een warm hart toe droegen, kunnen tekeningen, foto’s en gedichtjes op sturen via weizigt-nmc@dordrecht.nl of naar Van Baerleplantsoen 30, 3314 BH Dordrecht. Hiervan wordt een tijdelijke herinneringshoek in de Stadsboerderij gemaakt. Opsturen kan tot dinsdag 29 maart a.s.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.