Wandelen met 6 liter water op je rug

23 maart 2011
Wandelen met 6 liter water op je rug

DORDRECHT - 300 basisschoolleerlingen lopen voor ruim 14.000 euro

Op een podium swingende BN-ers: danseressen van het tv-programma X-factor en Oudnederlands Kampioen meerkamp en jeugdbondscoach Sven Ootjers. Voor het podium springende kinderen. Met een warming-up dansten op woensdag 23 maart 300 basisschoolleerlingen uit de Drechtsteden zich fit om hun missie “een watersponsorloop van 6 kilometer met in hun rugzak 6 liter water” tot een goed einde te brengen. Dit jaar wandelden de lopers ruim 7000 euro bij elkaar voor een gezondheidsproject in Indonesië. Dat bedrag werd verdubbeld door Simavi.

Wandelen voor Water Drechtsteden, georganiseerd door Duurzaamheidcentrum Weizigt, werd dit jaar in Dordrecht gelopen. De sponsorloop symboliseerde de zware taak bij een afgelegen waterbron water te halen voor noodzakelijk dagelijks gebruik in ontwikkelingslanden. Start en finish waren bij Duurzaamheidcentrum Weizigt. Daar gaf Olympisch kampioen judo en ambassadeur van Simavi Mark Huizinga samen met Louise Bergenhenegouwen, directeur van Duurzaamheidscentrum Weizigt het startschot.  De route met 6 liter water per rugzak per kind voerde 6 kilometer door de stad. Bij de finish werden de waterlopers met een muzikaal onthaal opgewacht door de beste Brassband van Nederland: EarthQuake. De Dordtse wethouder Milieu en Water, Piet Sleeking overhandigde tot slot een cheque met daarop het gelopen bedrag aan Simavi’s ambassadeur. De ruim 14.000 euro wordt ingezet voor Papua Indonesië.

Aqua for All
Wandelen voor Water is een landelijk initiatief van Aqua for All en wordt door een aantal organisaties georganiseerd. Een daarvan is de internationale gezondheidsorganisatie Simavi. Verspreid over verschillende wandelroutes in het land haalden153 scholen voor Simavi een groot geldbedrag op. Dit jaar liepen er voor Simavi zo’n vierduizend leerlingen meer mee dan vorig jaar.

Vervuild water
In Nederland gebruiken we al snel per persoon per dag 120 liter water uit de kraan. In ontwikkelingslanden lopen moeders en kinderen elke dag kilometers naar een waterbron om hun dagelijkse hoeveelheid water te halen. En dat is dan nog vaak vervuild ook. Zo’n 80 procent van alle ziektes in arme landen wordt veroorzaakt door vervuild water en slechte hygiëne.’ Dagelijks sterven hierdoor zo’n vierduizend kinderen wereldwijd.

Papua Indonesië
In de afgelegen gebieden in Papua Indonesië heeft maar één op de drie mensen toegang tot een schoon toilet en is veilig drinkwater schaars. Samen met een lokale partnerorganisatie worden 50.000 moeders en hun gezinnen voorzien van veilig drinkwater en wc's. Ook leren ze over het belang van hygiëne. Mede door het gebruik van schone wc's en veilig drinkwater wordt kindersterfte teruggedrongen en het aantal ziektes verminderd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.