Bedrijven en overheid Drechtsteden vinden elkaar

25 maart 2011
Bedrijven en overheid Drechtsteden vinden elkaar

DORDRECHT - Woensdagavond, 23 maart, sprak dhr. drs. L.M.L.H.A. Hermans ondernemers, collegeleden en raadsleden toe in het Dordrechts Museum. Zijn lezing over de Nederlandse economie en zijn adviezen aan de Drechtsteden leidden tot een gesprek tussen regionale overheid en bedrijfsleven. Een gesprek dat wel eens veranderingen teweeg zou kunnen brengen. 

Het MKB op waarde geschat
“Het MKB vormt de ruggengraat van de Nederlandse economie.”, aldus dhr. Hermans. Hij is, na jaren voorzitterschap van het MKB Nederland, nu voorzitter van UEAPME, de Europese federatie van MKB-organisaties. “Weinigen realiseren zich hoe belangrijk het MKB daadwerkelijk is, zo ook in de Drechtsteden.” Dhr. Hermans gaf aan dat regio 8.000 midden- en kleinbedrijven telt en werk biedt aan 72.000 mensen. Ter indicatie: de omvang van de totale beroepsbevolking in de Drechtsteden is ongeveer 119.000.

Tips voor het MKB Drechtsteden
Dhr. Hermans adviseerde het bedrijfsleven om zich zoveel mogelijk te organiseren en met één mond te spreken richting overheid, of dat nu lokaal, regionaal of op een hoger schaalniveau is. Ook benadrukte hij het belang van het bepalen van een ‘Unique Selling Point’ in de Drechtsteden. Zo onderscheidt je je van andere regio’s en trek je opdrachten en investeerders aan. De Drechtsteden maakten in het regionaal Meerjarenprogramma 2011-2014 recentelijk al een dergelijke keuze voor versterking van de economie en meer specifiek voor het maritieme cluster.

Ideale voedingsbodem kweken
“Risicoloos besturen is onmogelijk.” Daarom adviseerde dhr. Hermans de Drechtsteden om vooral te denken in termen van “Wat willen we?” in plaats van “Wat kunnen we?” Teveel regelgeving en onredelijk hoge eisen aan het MKB zijn funest voor de regionale economie. In de praktijk betekent dat, dat gemeenten in de regio er goed aan doen om kritisch te kijken naar zaken als vergunningenbeleid, reclamebelasting en precariorechten. Ook is het belangrijk om lef te tonen door te kiezen voor de aanleg van bepaalde voorzieningen (denk aan theaters, bioscopen, hotels etc.). Daarmee vergroot je de aantrekkingskracht van het gebied voor investeerders en ondernemers. En dan nog een duit in het zakje: Het parkeerbeleid in de regio zou bezoekers niet moeten belemmeren, maar moet juist het verschil maken met andere regio’s, waarin parkeren onaantrekkelijk is.

Toenadering
Ondernemers, collegeleden en raadsleden zochten na de lezing toenadering tot elkaar. Zo werd één van de ondernemers, naar aanleiding van een vestigingsprobleem, direct voor een gesprek uitgenodigd door de heren Vismans, directeur van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden en dhr. Mos, die twee dagen eerder is aangetreden als wethouder in Dordrecht. Al met al was het een inspirerende avond, die dankzij de praktische adviezen van dhr. Hermans weleens een verschil in de praktijk kan opleveren. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.