Dordrecht Plastic tasvrij

12 april 2011
Dordrecht Plastic tasvrij

DORDRECHT - De actie “Dordrecht Plastic Tas Vrij” is per 1 april van start gegaan met een actie om te trachten het enorme gebruik aan plastic tassen terug te dringen. Een plastic tas wordt (te) gemakkelijk meegegeven in de winkel of door het boodschappen doend publiek meegenomen in de winkel.

De getallen spreken boekdelen: Per jaar, zo is onderzocht, worden er in Dordrecht zo'n 300 plastic tassen per persoon gebruikt. Dat resulteert in een gebruik van 36 miljoen tassen per jaar. Een tasje wordt gemiddeld slechts 12 minuten gebruikt en daarna weggegooid.

Hoewel veel mensen dit netjes in de plastic zak voor plastic afval doen en deze vervolgens aanbieden voor gescheiden inzameling, komen heel veel van deze plastic tassen door achteloosheid en onzorgvuldigheid ook in het milieu terecht.

Dat laatste richt een enorme schade aan; Vooral als deze in het water komen, waar waterdieren verhongeren, verstikken of verstrikt raken door de plastic tassen. Ook vervuilt het water steeds meer met plastic deeltjes, waardoor ook ons drinkwater bedreigd wordt.

Op straat maken plastic tassen en zwerfafval verder gewoon een slordige en onverzorgde indruk. Hierdoor gaat de leefkwaliteit van de directe leefomgeving enorm omlaag. Een opgeruimde stad oogt toch veel beter en dan voel je je veel lekkerder, toch?

Het doel van de actie 'Dordrecht Plastic Tas Vrij' is dus het aantal plastic tassen terug te dringen, door:

Mensen te stimuleren zelf een tas mee te nemen

Geen plastic tasjes meer aan te nemen

Winkeliers te stimuleren de plastic tas niet meer uit te geven of te vervangen voor bijvoorbeeld een papieren tas

Op de website www.plastictasvrij.nl kun je er meer over lezen en het initiatief ondertekenen.

“Doe jij ook mee? Zeg nee tegen de plastic tas en neem je eigen tas mee!”

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.