Vrede, Vrijheid en Veiligheid de kernwaarden

05 mei 2010
Vrede, Vrijheid en Veiligheid de kernwaarden

DORDRECHT - Ruim 120 mensen woonden dinsdagavond (4 mei) de interreligieuze viering bij, die vooraf ging aan de dodenherdenking op het Sumatraplein. Burgemeester Arno Brok sprak voor de eerste keer in aanwezigheid van zijn voorganger Ronald Bandell.  

Brok stelde zijn verhaal in het teken van de drie V’s: Vrede, vrijheid en veiligheid. ,,De belangrijkste waarden in een mensenleven en onlosmakelijk met elkaar verbonden”. Daar voegde hij even later voedsel en geestelijk voedsel aan toe, zodat het verhaal uiteindelijk draaide om de vijf V’s.  De burgemeester benadrukte het belang van gescchiedenis, zodat we ons bewust zijn van het verleden. ,,Dodenherdenking is elk jaar belangrijk. Vrede is geen vanzelfsprekendheid.”  Hij koppelde het algemene begrip vrede ook aan vrede in het dagelijks leven en vrede in ieder mens.

Na een aantal toespraken van mensen uit verschillende geestelijke stromingen, ging een stoet van circa 150 mensen in stilte en met een witte bloem in de hand naar de plechtigheid bij het Sumatraplein. Na de twee minuten stilte legde burgemeester Brok als eerste bij het herdenkingsmonument voor zij die vielen een krans. Vervolgens kreeg een ieder, in stilte, de kans om een krans of bloemen neer te leggen. Circa duizend mensen woonden de herdenking bij.

Zoals de traditie wil, verleende het mjuziekkorps  Jubal inmiddels vanaf 1946 (!) al onafgebroken de muzikale medewerking aan de plechtigheid. Dat gebeurde op de vertrouwde, stijlvolle wijze, die onlosmakelijk is verbonden met de dodenherdenking op het Sumatraplein. Merwe's oratoriumvereniging zong bij het monument.

Gelijktijdig was er ook een plechtigheid in Dubbeldam bij de begraafplaats.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.