Na 65 jaar geen religieuze samenkomst meer voor dodenherdenking op 4 mei in Dordrecht

13 april 2011

DORDRECHT –  Voor de eerste keer in mogelijk 65 jaar zal er geen (inter) religieuze viering vooraf gaan aan de nationale dodenherdenking op 4 mei op het Sumatraplein in Dordrecht. Vorig jaar werd voor de laatste keer een zogeheten interreligieuze, levensbeschouwelijke samenkomst gehouden in de aula van het Johan de Wittgymnasium. 

Na die samenkomst gingen belangstellenden in een stille tocht vanaf het Oranjepark naar het herdenkingsmonument. Deze laatste traditie blijft wel.

De Raad voor levensbeschouwing, die niet meer actief is en centrum de Buitenwacht droegen de plechtige samenkomst op religieuze basis. Ze deden dat in overleg met de gemeente, maar droegen wel het initiatief.  De reden dat wordt gestopt is het ontbreken van draagvlak voor de bijzondere viering.

Na de tweede wereldoorlog ontstond eerst in Dordrecht een traditie van een speciale kerkdienst voor de dodenherdenking. De Wilhelminakerk, waarvan een aantal leden in het verzet een rol had gespeeld, gaf ruimte aan de kerkelijke herdenking. In de jaren negentig van de vorige eeuw kwam er naast een kerkdienst een interreligieuze herdenking in de Buitenwacht. Initiatiefnemer Gerrit Jan van der Kolm wilde de 4 mei herdenking ook toegankelijk maken voor mensen uit andere culturen – met een eigen geschiedenis – in met name Krispijn. Ook vertegenwoordigers van verschillende wereldgodsdiensten speelden een rol.

 

De twee minuten stilte werd gehouden in de Buitenwacht aan de Bosboom Tousaintstraat of tijdens een plechtigheid aan de J.J.A. Gouverneursstraat. . Op aangeven van burgemeester Ronald Bandell werd de plechtigheid in Krispijn en de kerkdienst acht jaar geleden geïntegreerd in een herdenking nabij het Sumatraplein. Vooral na de vreselijke gebeurtenissen in Apeldoorn, in 2009, kwamen de organisatoren stoelen tekort om iedereen tijdens de samenkomst op 4 mei een plek te kunnen geven in de aula van de school.  (zie verwijzing onderop bericht). 

Vorig jaar was burgemeester Arno Brok voor de eerste keer aanwezig en nam  zijn voorganger Bandell vanuit persoonlijke betrokkenheid met zijn vrouw deel aan de plechtigheid. Toen was niet bekend dat het de laatste keer was, maar op 13 april en 27 april ontbreekt voor het eerst een religieuze samenkomst in het 4 mei programma, zoals dat in het gemeentenieuws in de Stem van Dordt zal worden gepubliceerd.

Na de plechtigheden bij het Sumatraplein zal er wel een klassieke uitvoering zijn in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk en die begint om kwart voor negen.

Het laatste persbericht over een meer kerkelijke viering voor de twee minuten stilte had als tekst:

Op 4 mei a.s. van 19.00 tot 19.40 uur zal in de aula van het Johan de Wittgymnasium, gelegen aan het Oranjepark nummer 11, een plechtige bijeenkomst worden gehouden bij gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking. Deze samenkomst gaat vooraf aan de officiële dodenherdenking die op het vlakbij gelegen Sumatraplein wordt gehouden.

Evenals andere jaren is er dit jaar weer een interreligieuze, levenbeschouwenlijke samenkomst. Als thema is gekozen voor zielsbedroefdheid en vertrouwen. 

Dit zijn kernbegrippen uit de Bijbelse psalmen 42 en 43. Om stil te staan bij alle verschrikkingen van oorlogen, om die dichtbij te laten komen als betoon van respect voor alle slachtoffers, als onuitwisbare herinnering en tegelijkertijd een blik op de toekomst, een nooit weer, hoop en vertrouwen. Waarop, op wie? De verschillende religies en levensbeschouwingen zullen een overweging uitspreken die hierop is toegesneden.

Na afloop is er een stille optocht naar het Sumatraplein.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Raad van Levensbeschouwingen in overleg met het gemeentebestuur

U bent van harte welkom om deze plechtigheid bij te wonen

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.