Diny Koppens:"Nu doorpakken na stadsdebat!"

22 april 2011

DORDRECHT - (Dordrecht.net geeft ruimte aan persoonlijke meningen. Diny Koppens is een oud-raadslid in Dordrecht)

"Stadsdebat  Dordrechts Museum:
Journaille legt leegstand op tafel, en dan?

Volgens Thijs Blom  en Kees Thies was het de taak van de journalisten om de zaken op tafel te leggen en dat mensen uit Dordt er dan vanaf konden pakken waar ze mee bezig wilden gaan om hun stad leefbaarder te gaan maken. De leegstand in Dordrecht wordt veroorzaakt door hoge huren en onverschilligheid en geeft pijn bij ondernemers en aspirant ondernemers. Die houden het niet meer vol. En nu wordt het op tafel gelegd en wie ermee wil werken kan het eraf halen volgens meneer Thijs.
Zo werkt het natuurlijk niet. De pers en media heeft nu de schone taak om juist door te pakken. Wat betreft de leegstand, oorzaak van veel verloedering en pijn voor de stad, waren alle ogen gericht op Jasper Mos, die er echt niets aan gaat doen. En waarom niet?

Cruciaal zijn de vragen: waarom is er leegstand? En: Wat is het voordeel van leegstand, wie hebben er profijt van?
In heel Nederland speelt dit probleem in de steden, het is een Nederlands probleem en geen Dordts probleem. We hebben gezien dankzij onderzoek van journalisten die wel verder doorpakten, dat de bouwfraude haar tentakels heeft tot hoog in de politiek, en ja, helaas vooral bij VVD. Mevrouw Jorritsma was met haar bouwbedrijf regelmatig in het nieuws. Bouwfraude is natuurlijk een andere poot van vastgoedspeculatie, maar bewust leeg laten staan van bedrijfsvastgoed is ook een poot.
In het geval van de bouwfraude is de fiscus opgelicht en de overheid benadeeld, in het geval van bewust leeg laten staan is het misbruik maken van bestaande wet- en regelgeving: de speculant heeft er fiscaal voordeel van: het lege pand is een aftrekpost.

Van de lokale politiek moeten we het in Dordrecht niet hebben. Jasper Mos zal vanuit de achterkamers en het torentje in den Haag worden teruggefloten als hij het de speculanten moeilijk gaat maken, en Sleeking heeft niet genoeg ruggengraat om het met bestuurlijke boetes te gaan doen. De hoop is dan ook gevestigd op de journalisten die onafhankelijk opererend de vinger op de zere plek leggen. Daar hebben ze nu in Dordrecht een goed begin mee gemaakt en nu ook doorpakken, jongens! Nodig samen met journalisten uit Rotterdam minister de Jager van Financiën uit om te komen uitleggen waarom hij toestaat dat steden leegbloeden door speculeren met winkelvastgoed door te gedogen dat deze fiscale miskleun in de wet gehandhaafd dan wel onaangepast  blijft, want dan alleen zal er iets veranderen. Leegstand biedt dan geen voordeel meer, en dan wordt leegstand voelbaar in de inkomsten voor de speculant. Dan kan hij twee dingen doen: verkopen of lagere huur gaan vragen zodat het pand weer inkomsten genereert. En dan kan een gemeente ondernemers weer een perspectief bieden.

Als de journalisten dit voor elkaar hebben, en de Jager heeft aangegeven waar de mogelijkheden liggen, dan is de tijd rijp voor lokale politieke fracties om dit onderwerp op de landelijke agenda te gaan zetten. Dan pas zal er naar een oplossing gewerkt kunnen worden.

Thies en Thijs: laat zien wat je in huis hebt!"
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.