Storten asbesthoudend afval Derde Merwedehaven geheel volgens richtlijnen

22 april 2011
Storten asbesthoudend afval Derde Merwedehaven geheel volgens richtlijnen

DORDRECHT / SLIEDRECHT - Provincie beantwoordt vragen Dordrecht en Sliedrecht; nieuwe vergunning van kracht

Het storten van onverpakt asbesthoudend afval op stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht heeft altijd onder strenge voorwaarden plaatsgevonden, geheel conform de landelijke wet- en regelgeving. Vanaf de opening van de stortplaats heeft de provincie verder voortdurend intensief toezicht gehouden. Dat schrijven GS aan de gemeente Dordrecht en Sliedrecht in antwoord op vragen van beide colleges.

Aanleiding voor de vragen van Dordrecht en Sliedrecht was de verwarring over de totale hoeveelheden gestort onverpakt asbesthoudend materiaal in de periode 2003-2010. In de brief aan de colleges van Dordrecht en Sliedrecht laat de provincie weten de “gang van zaken te betreuren” en licht zij toe hoe dit misverstand kon ontstaan.

De provincie benadrukt in de bestuurlijke brieven dat, ongeacht de gestorte hoeveelheden onverpakt asbesthoudend materiaal, de verwerking van afval - en in het bijzonder asbesthoudend afval - met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is gebeurd. Er is verder de afgelopen jaren intensief gecontroleerd. In totaal gaat het om ruim 650 controles sinds 2002. Uit die controles is naar voren gekomen dat bij het storten is voldaan aan alle voorwaarden en dat de asbestvoorschiften correct zijn nageleefd.

Volksgezondheid
Tegen deze achtergrond is er geen enkele reden om aan te nemen dat de omgeving gezondheidsrisico’s heeft gelopen als gevolg van verspreiding van asbestvezels, zo schrijven GS aan Dordrecht en Sliedrecht. Metingen naar de aanwezigheid van asbestdeeltjes in de lucht bevestigen dat beeld. Het asbesthoudend afval ligt veilig afgedekt op stortplekken die speciaal daarvoor zijn bestemd.

Sluiting stortplaats
De provincie, gemeente Dordrecht, exploitant Delta en het Provinciaal afvalbedrijf (Proav) kwamen eind vorig jaar overeen dat de afvalberging per 31 december volgend jaar vervroegd sluit in plaats van 2018. Belangrijk onderdeel van die overeenkomst is dat er tot aan de sluiting geen onverpakt asbesthoudend afval meer zal worden gestort. De afvalberging zal uiteindelijk worden omgevormd tot een parkachtig recreatiegebied.

De komende periode zullen eerdergenoemde partijen nadere stappen nemen om de sluiting verder voor te bereiden. Belangrijk daarbij is dat provincie de huidige milieuvergunning inmiddels heeft aangepast zodat het onverpakt storten van asbesthoudend materiaal niet meer is toegestaan. Dit zogeheten Herstelbesluit stuurt de provincie toe aan de gemeenten; over veertien dagen wordt dit besluit officieel gepubliceerd en ter inzage gelegd.

“Einde aan verwarring”
Gedeputeerde Erik van Heijningen van Milieu spreekt de hoop uit dat met de bestuurlijke brieven en de aangepaste milieuvergunning er een streep gezet kan worden onder het verleden. “Uit extern onderzoek en ons eigen onderzoek blijkt dat er met de verwerking van asbesthoudend afval niets onoirbaars is gebeurd op de Derde Merwedhaven. Ik hoop dat de gepresenteerde feiten een einde kunnen maken aan de verwarring.”

Van Heijningen die na een periode van acht jaar binnenkort afscheid neemt als gedeputeerde, roept de betrokkenen partijen op de blik op de toekomst te richten. “We zijn gezamenlijk begonnen aan een proces van vervroegde sluiting. Eind 2012 houdt de stortplaats op te bestaan. Tot die tijd staat als een paal boven water dat er geen onverpakt asbesthoudend afval meer in Dordrecht wordt gestort.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.