Dordtse kunsthistoricus Hans van Rossum gastconservator in museum in Heerlen

24 april 2011

DORDRECHT -De Dordtse kunsthistoricus Hans van Rossum treedt als gastconservator op van een expositie die op donderdag 28 april in het thermenmuseum in Heerlen opent.

 Van Rossum, eens bekend als ondernemer van HAVARO aann de Voorstraat, meldt daarover: ,,In januari 2010 ben ik benaderd door het thermenmuseum met het verzoek om als gastconservator een tentoonstelling over Romeins Glas te organiseren. Ik doe dat samen met een vriend. Wij hebben wel toen aangegeven dat we dan ook een boek daarbij willen hebben en dat vond men goed. Ik heb dus in zeer korte tijd de teksten aangeleverd voor een boek getiteld Romeins Glas uit particulier bezit. Uitgeverij Matrijs uit Utrecht is de uitgever. De uitgever komt per jaar met circa veertig, doorgaans wetenschappelijke, boeken op het gebied van geschiedenis en archeologie."

Het is nog niet bekend of de door conservator Hans van Rossum in Heerlen mee opgezette expositie ook nog eens in zijn eigen woonplaats Dordrecht te zien zal zijn. Dordrecht speelt, zo blijkt uit opgravingen, ook in de Romeinse geschiedenis in de lage landen een rol. Volgens niet wetenschappelijk bewezen onderzoekers moet er zelf een Romeinse heerweg over het eiland hebben gelopen om snel troepen te kunnen verplaatsen. Romeinse wegen waren immers altijd kaarsrecht en uit oude plattegronden zou dat te halen zijn.

Hans van Rossum is ook bekend als voorzitter van het Genootschap Nederlands Israël in de Drechtsteden, is in veel rollen actief in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg en ook in kerkelijk Dordt.

Zijn liefde voor kunst en geschiedenis deelt hij met één van zijn drie dochters, die gelijk met hem afstudeerde aan de Universiteit van Leiden. Dat was een novum in de historie van de in 1574 begonnen universiteit. De stichting was mede mogelijk dankzij brieven van Prins Willem van Oranje vanuit de Berckepoort in Dordrecht.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.